Baby 12 Aug 2020

Baby geprikt door muggen? Zo voorkom je het!

Wordt jouw kleintje steeds geprikt door muggen? We zetten de bekendste anti-muggenmiddelen voor je op een rijtje! Succes gegarandeerd!

Geprikt door muggen: heftige reactie, maar geen jeuk

Heerlijk die zomer, maar die muggen, we worden er niet goed van. Het is moeilijk om jouw minimensje te beschermen, want ze zijn overal. Een ding is fijn: baby’s hebben vaak nog geen jeuk van een muggenbeet. Het nadeel? Ze hebben wél heel snel een allergische reactie.

Het lichaam van jonge kinderen leert nog hoe ze moeten reageren op niet-eigen stoffen. Een mug spuit een stofje in, waardoor het bloed beter blijft stromen, zodat de mug zich goed kan voldrinken (ugh). Maar dit stofje zorgt voor een allergische reactie, wat de bult en de jeuk veroorzaakt.

Een volwassen lichaam weet dat dit stofje geen echt gevaarlijke indringer is, en reageert er dan ook vaak normaal op. Het lichaam van een baby of een jong kind weet dat nog niet, en kan hierdoor extreem reageren op een muggenbult.

Vaak zwelt de plek rondom de muggenbeet heel erg op. Soms worden het grote schijven die warm aanvoelen, en in sommige gevallen is het zelfs zo erg dat ouders de dokter bezoeken. In uitzonderlijke gevallen kan een mug een ziekte meedragen. Gelukkig is de kans dat je in Nederland ziek wordt van een mug, klein.

In dit artikel geven wij je de beste opties om jouw kleintje te beschermen tegen muggen. Ook ontkrachten we de fabels!

Een klamboe tegen muggen

Een klamboe om je bed is de enige manier waarop je gegarandeerd niet geprikt wordt door een mug, tenzij er een mug in de klamboe komt, natuurlijk. Een bedtent van bijvoorbeeld Deryan, waarbij jouw kindje vanuit het bed níét bij de klamboe komt en er geen loshangende stof is, is het veiligste. 


Als je samenslaapt, is z’n bedtent of privéklamboe geen optie. Verdiep je goed in welke klamboe dan wel past. Er zijn grote klamboes te vinden voor tweepersoonsbedden, maar ook als je een bedje tegen jouw bed hebt aanstaan, kun je een klamboe gebruiken.

Let op dat je geen ‘decoratieve’ klamboe koopt, maar een die goed dicht kan. Pas ook op dat de klamboe niet in het bed getrokken kan worden. Er zijn ook speciale klamboetenten (zoals die van Deryan) beschikbaar voor tweepersoonsbedden, maar die nemen veel ruimte in en zijn erg kwetsbaar. Niet handig met een drukke baby of peuter in het bed.

Een muggenstekker tegen muggen

Er zijn verschillende soorten muggenstekkers op de markt die de muggen weghouden. De effectiviteit van deze stekkers zijn nooit écht bewezen. 

Er zijn drie soorten muggenstekkers

    1. Muggenstekker met een geur die muggen op weg houdt. Let op, je mag ze vaak niet gebruiken bij kinderen onder de 2 jaar.
    2. Muggenstekkers die een ultrasoon geluid maken, wat muggen op afstand houdt.
    3. Muggenlamp: Dit is een uv-lamp die de insecten aantrekt. Niet heel duurzaam, want het trekt allerlei soorten (onschuldige) insecten aan, en deze worden allemaal geëlektrocuteerd. Niet goedkoop, maar volgens velen wel erg effectief:

Ook interessant: Deze video laat zien waarom je het beste kunt gaan voor schoenen met een soepele zool

DIY-horren tegen muggen of kant en klaar kopen

Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Horren werken goed tegen muggen, en zorgen ervoor dat je hele huis muggenvrij is. 

Je kunt makkelijk een DIY-hor maken voor de ramen in de slaapkamer. Koop wat latjes bij een doe-het-zelf-zaak en zoek een oude vitrage bij de kringloopwinkel. Als je ramen niet van hout zijn en je de latjes er niet op kunt timmeren, kun je dubbelzijdig tape gebruiken. Iets minder stevig, maar wel effectief.

Wil je het echt goed aanpakken, dan koop je op maat gemaakte horren. Deze gaan langer mee.

Het grote nadeel van horen: het kost tijd of geld, en geeft geen échte garantie. Als je de deur even open laat staan kan een mug namelijk alsnog binnen komen. Daarnaast moet je de horren écht goed bevestigen, want muggen kunnen zelfs door de kleinste kiertjes naar binnen (ze kunnen zelfs onder de deur doorlopen).

Smeersels tegen muggen: Oh-Lief Outdoor Balm en andere crèmes

In de tropen en in zones waar bijvoorbeeld malariamuggen leven, maakt men gretig gebruik van DEET. Dit supergiftige goedje houdt bijna alles en iedereen op afstand, en is dan ook niet aan te raden voor baby’s en jonge kinderen. In dit geval is de remedie erger dan de kwaal: geprikt worden door muggen.

Zachtere alternatieven zijn natuurlijke crèmes zoals de Erica Cederhout-olie, of Oh-Lief Outdoor Balm.

Etherische oliën tegen muggen

Veel mensen zweren bij het gebruiken van etherische oliën. Javaanse citroen, grove den, pepermunt, citroen, lemon-eucalyptus of laven zouden muggen verjaren. Een nadeel is dat etherische oliën vluchtig zijn, en dus snel verdampen.

Daarna wordt het afgeraden etherische oliën te gebruiken bij baby’s en jonge kinderen.

Planten tegen muggen

Er zijn verschillende planten die een geur hebben waar muggen niet van houden. De bekendste zijn: rozemarijn, goudsbloem, citroengras, lavendel, tomatenblad, citroenmelisse, kattenkruid en munt. Deze planten geven geen garantie, maar kunnen muggen enigszins op afstand houden.

Wij hopen dat je iets hebt aan deze tips en kunt genieten van een kriebelvrije zomer!