Categories: Baby

Zijn de populaire babynestjes eigenlijk wel veilig?

Babynestjes zijn populairder dan ooit, maar 100% veilig zijn ze niet. Dit is waar je op moet letten en zo gebruik je een babynestje veilig.

In dit artikel:

Wat is een babynestje?

Een babynestje is een U-vormig kussen, speciaal om jouw kleintje in te leggen. Je kunt het nestje een beetje vergelijken met een kattenmand. Het nestje is knus, beschermend en bovendien überschattig. Het is dan ook geen wonder dat ze zo populair zijn. 

De schijnveiligheid van het babynestje

De meeste merken verkopen de babynestjes als de perfecte en veilige slaapplek voor jonge baby’s. Maar de veiligheid van babynestjes is niet aangetoond, en dat terwijl sommige merken zelfs claimen 100% veilig te zijn. Een babynestje geeft dus een gevoel van schijnveiligheid. Het alleen veilig als het goed wordt gebruikt.

De risico’s van een babynestje

Een babynestje lijkt onschuldig, maar er zitten een paar grote risico’s aan. De risico’s zijn zelfs zo groot dat het onbewaakte gebruik van een babynestje wordt afgeraden door de VeiligheidNL, voor zowel dutjes, als voor samen slapen.

De twee gevaarlijkste problemen met babynestjes zijn:

  1. Rebreathing
  2. Warmtestuwing

1. Rebreathing

Een jonge baby die in een babynestje ligt en zich omdraait, kan met de mond en neus tegen de rand van het babynestje komen,. Hierdoor ontstaat er rebreathing. Rebreathing is het inademen van uitgeademde lucht.

Uitgeademde lucht bevat weinig zuurstof . Op den duur is de lucht die wordt ingeademd zo zuurstofarm, dat je kunt overlijden. Omdat de baby wel kán ademen (je stikt niet), krijgt de baby geen reflex om naar lucht te snakken. 

Rebreathing gebeurt meestal bij gevulde stoffen waar uitgeademde lucht in kan blijven hangen. Denk aan kussens, dekens, knuffels en dus ook de zachte randen van babynestjes.

Het gevaar van rebreathing is dat je jouw kindje wél ziet en hoort ademen, terwijl het misschien geen zuurstof krijgt. Alles lijkt in orde, maar jouw kindje kan dan toch stikken.

Het kan dus ook misgaan terwijl je het in de gaten houdt. Hoewel de meest jonge baby’s niet heel actief bewegen, kúnnen ze dat wel. Zelfs pasgeboren baby’s van slechts een paar minuten oud, kunnen zich al voortbewegen.

Daarnaast is een babynestje zo klein, dat het gezicht van een baby al snel bij de rand in de buurt komt. 

2. Warmtestuwing

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren, en hierdoor is er een groot risico op warmtestuwing. Warmtestuwing betekent dat je kindje het té warm krijgt, en deze warmte niet ‘afgevoerd’ kan worden.

Het klinkt niet zo erg, maar voor kleine baby’s is dit heel gevaarlijk, ze kunnen er zelfs aan overlijden. Materialen die warmte niet goed reguleren, zoals plastic (denk aan een verschoonkussen), dekbedden of babynestjes, worden om deze reden afgeraden. 

Interessant: Ga voor barefoot schoenen voor de eerste stapjes

Is een zelfgemaakt babynestje veilig?

Hoewel je misschien denkt dat je dan het best zelf een babynestje kunt maken, is dat ook niet de oplossing. Het gaat namelijk niet alleen om de materialen, maar ook om hoe het nestje in elkaar zit.

Waarmee je het nestje ook vult, het risico op rebreathing bestaat altijd. Een zelfgemaakt babynestje met de beste en veiligste materialen, maakt het gebruik ervan nog steeds niet 100% veilig.

Wanneer kun je een babynestje wél gebruiken?

Gebruik een babynestje alleen als je er continu bij bent. Dat kan zijn tijdens dutjes van je baby of andere rustmomenten gedurende de dag. Belangrijk is dat je er altijd zich op jouw kindje houdt, om het babynestje veilig te houden.

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago