Baby 26 Sep 2020

Zijn de populaire babynestjes eigenlijk wel veilig?

Babynestjes zijn populairder dan ooit, maar 100% veilig zijn ze niet. Dit is waar je op moet letten en zo gebruik je een babynestje veilig.

Wat is een babynestje?

Een babynestje is een U-vormig kussen, speciaal om jouw kleintje in te leggen. Je kunt het nestje een beetje vergelijken met een kattenmand. Het nestje is knus, beschermend en bovendien überschattig. Het is dan ook geen wonder dat ze zo populair zijn. 

De schijnveiligheid van het babynestje

De meeste merken verkopen de babynestjes als de perfecte en veilige slaapplek voor jonge baby’s. Maar de veiligheid van babynestjes is niet aangetoond, en dat terwijl sommige merken zelfs claimen 100% veilig te zijn. Een babynestje geeft dus een gevoel van schijnveiligheid. Het alleen veilig als het goed wordt gebruikt.

De risico’s van een babynestje

Een babynestje lijkt onschuldig, maar er zitten een paar grote risico’s aan. De risico’s zijn zelfs zo groot dat het onbewaakte gebruik van een babynestje wordt afgeraden door de VeiligheidNL, voor zowel dutjes, als voor samen slapen.

De twee gevaarlijkste problemen met babynestjes zijn:

  1. Rebreathing
  2. Warmtestuwing

1. Rebreathing

Een jonge baby die in een babynestje ligt en zich omdraait, kan met de mond en neus tegen de rand van het babynestje komen,. Hierdoor ontstaat er rebreathing. Rebreathing is het inademen van uitgeademde lucht.

Uitgeademde lucht bevat weinig zuurstof . Op den duur is de lucht die wordt ingeademd zo zuurstofarm, dat je kunt overlijden. Omdat de baby wel kán ademen (je stikt niet), krijgt de baby geen reflex om naar lucht te snakken. 

Rebreathing gebeurt meestal bij gevulde stoffen waar uitgeademde lucht in kan blijven hangen. Denk aan kussens, dekens, knuffels en dus ook de zachte randen van babynestjes.

Het gevaar van rebreathing is dat je jouw kindje wél ziet en hoort ademen, terwijl het misschien geen zuurstof krijgt. Alles lijkt in orde, maar jouw kindje kan dan toch stikken.

Het kan dus ook misgaan terwijl je het in de gaten houdt. Hoewel de meest jonge baby’s niet heel actief bewegen, kúnnen ze dat wel. Zelfs pasgeboren baby’s van slechts een paar minuten oud, kunnen zich al voortbewegen.

Daarnaast is een babynestje zo klein, dat het gezicht van een baby al snel bij de rand in de buurt komt. 

2. Warmtestuwing

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren, en hierdoor is er een groot risico op warmtestuwing. Warmtestuwing betekent dat je kindje het té warm krijgt, en deze warmte niet ‘afgevoerd’ kan worden.

Het klinkt niet zo erg, maar voor kleine baby’s is dit heel gevaarlijk, ze kunnen er zelfs aan overlijden. Materialen die warmte niet goed reguleren, zoals plastic (denk aan een verschoonkussen), dekbedden of babynestjes, worden om deze reden afgeraden. 

Interessant: Ga voor barefoot schoenen voor de eerste stapjes

Is een zelfgemaakt babynestje veilig?

Hoewel je misschien denkt dat je dan het best zelf een babynestje kunt maken, is dat ook niet de oplossing. Het gaat namelijk niet alleen om de materialen, maar ook om hoe het nestje in elkaar zit.

Waarmee je het nestje ook vult, het risico op rebreathing bestaat altijd. Een zelfgemaakt babynestje met de beste en veiligste materialen, maakt het gebruik ervan nog steeds niet 100% veilig.

Wanneer kun je een babynestje wél gebruiken?

Gebruik een babynestje alleen als je er continu bij bent. Dat kan zijn tijdens dutjes van je baby of andere rustmomenten gedurende de dag. Belangrijk is dat je er altijd zich op jouw kindje houdt, om het babynestje veilig te houden.