Kind 07 Oct 2020

Zo bevorder je de zelfstandigheid van je peuter

Wil je de zelfstandigheid van je peuter bevorderen? Goed idee. Want als je een dag door de ogen van een jonge peuter kijkt, is er maar weinig wat hij zélf mag doen. En dat zorgt voor frustratie. Logisch, als je de wereld wilt ontdekken maar daarin continu wordt geremd. Deze kleine dingen kun je doen om de zelfstandigheid van jouw peuter of dreumes te bevorderen.

 

In dit artikel:

1. Zelfstandigheid van je peuter bevorderen: zelf laten schoonmaken

Het is best lastig voor een peuter om kleine taken uit te voeren, dus eis geen perfectie. Heeft je peuter net een vlek weggepoetst, maar is het niet helemaal schoon? Prijs hem en doe het later zelf opnieuw. Heeft hij zijn eigen haar gekamd? Doe het niet opnieuw, maar geef hem een aai over de bol.

2. Bladzijdes om laten draaien

Samen een boekje lezen op de bank of in bed is heerlijk. Mooie prentenboeken, of leuke zoekboeken, net wat jouw kleintje het leukst vindt. Hoewel veel boeken kwetsbaar zijn, kan jouw peuter echt wel zelf de bladzijdes om draaien. Het lijkt een klein iets, maar hiermee beslist hij zelf wanneer hij uitgekeken is. 

Ook interessant: De leukste herfstactiviteiten voor jouw peuter!

3. Het avondeten laten kiezen

Het is vaak een goed idee om meerdere opties aan te bieden tijdens het diner. Het vergroot de kans dat jouw peuter eet, maar ook zorgt het voor een gevoel van zelfstandigheid bij je peuter. Let wel dat je niet te veel opties geeft. Wil je doperwtjes of broccoli? Door het op deze manier te formuleren vermijd je de optie van geen groente, en voelt hij zich toch zelfstandig.

4. Zelfstandigheid van je peuter: zelf kleding laten uitzoeken

Niet alleen geeft dit jou wat extra tijd in de ochtend, maar ook bevordert dit het gevoel van zelfstandigheid van jouw peuter. Laat jouw peuter kiezen tussen twee of drie outfits. De meeste kinderen zullen zich nog niet zelf kunnen aankleden, maar zelf kleding uitkiezen is een grote stap op weg naar zelfstandigheid.

5. Je peuter laten helpen in de keuken

Een gemiddelde peuter is obsessed met het kopiëren van wat papa en mama doen. Of het nu wassen, schoonmaken of sporten is. De meeste activiteiten zijn niet helemaal geschikt voor een peuter, maar jouw kindje kan wel helpen tijdens het koken.

Zo kan hij helpen roeren, eten in een kom doen, of keukengerei aangeven. Tuurlijk, het zal allemaal iets langer duren, maar daarnaast geeft het je ook veel plezier om te zien hoe goed een peuter eigenlijk kan meehelpen. Let op, wees erg voorzichtig met vuur!

Ook interessant: Zo voorkom je brandwonden bij je peuter!

6. Samen opruimen om de zelfstandigheid van je peuter te bevorderen

Een kind dat de speelgoedmand kan leeghalen, kan hem ook weer vullen. Zorg ervoor dat het iets leuks wordt. Leg uit dat hij koning is van de speelgoedtas, en dat hij de mand zelf weer moet vullen als hij klaar is met spelen. Het is goed voor de ontwikkeling, zorgt voor overzicht, en het scheelt papa en mama ‘s avonds een hoop opruimwerk.

7. Je peuter zelf een snack laten kiezen

Zorg voor gezonde snacks op ooghoogte van jouw peuter. Als het tijd is voor een tussendoortje, kan jouw kindje zelf kiezen welke snack hij wil. Let op met gevaarlijk eten als cherrytomaatjes en druiven.

8. Confrontaties in de speeltuin oplossen

Het is misschien lastig, maar het is erg belangrijk voor hun eigen ontwikkeling. Heeft jouw kind onenigheid in de speeltuin of thuis? Geef hem wat ruimte en laat hem het zelf oplossen. Als het na een tijdje niet lukt, help je met het oplossen van het conflict. Vraag naar beide kanten van het verhaal, en herhaal het zodat beiden begrijpen hoe de ander zich voelt. 

9. Zelf tanden poetsen

Je moet het zeker overdoen, maar je zult zien dat een peuter best heel goed zelf kan poetsen. Bedenk samen een tandenpoetsliedje, of poets tegelijkertijd je tanden. Je zult zien dat het een feestje wordt.

Wat doe jij om de zelfstandigheid van je peuter te bevorderen?