Baby 09 Aug 2020

Zelfgemaakte zonnebrancrème? Beter van niet!

Een zelfgemaakte zonnebrandcrème gebruiken? We love DIY, maar je eigen zonnecreme gebruik is geen goed idee. De meeste zelfgemaakte zonnebrandcrèmes werken namelijk niet goed, en dat maakt ze juist gevaarlijk! 

Veel mensen maken zich zorgen om de ingrediënten in zonnebrandcrèmes. Maar in veel gevallen is een huisgemaakte zonnebrandcrème uiteindelijk schadelijker voor de huid dan de mogelijke chemicaliën van commerciële zonnebrandproducten.

DIY-recepten op Pinterest, niet zo veilig als het lijkt

Op Pinterest zijn steeds meer DIY-recepten te vinden. De interesse in natuurlijke verzorgingsproducten zoals zonnecrème stijgt, en dat is terug te zien op populaire websites als Pinterest. Maar zijn deze recepten wel veilig?

Onderzoekers van het Center for Injury Research and Policy bij Nationwide Children’s:vroegen het zich af en deden onderzoek. De resultaten waren verontrustend.

Zelfgemaakte zonnebrandcrème: niet getest en vaak niet veilig

Hoofdonderzoeker Lara McKenzie: “Zelfgemaakte zonnebrandproducten zijn riskant, omdat ze niet gereguleerd of getest zijn op werkzaamheid, zoals wel het geval is bij commerciële zonnebrandmiddelen.”

Oftewel: Als je zelf zonnecrème maakt, weet je niet of het veilig en effectief is. Met stijgende huidkankerpercentages wereldwijd, is het gebruik van goede zonnecrème erg belangrijk. We hebben het niet over een natuurlijk middel tegen hooikoorts, maar over bescherming tegen huidkanker.

Let ook op dat ‘niet verbanden’, niet betekent dat er geen gevaarlijke straling op je huid komt. Sommige zonstralingen verkleuren de huid niet, maar brengen wel schade toe.

Ook interessant: Een onvergetelijke zomer met deze checklist

70% van de zelfgemaakte zonnecrèmes beschermt niet genoeg

De onderzoekers verzamelden bijna 200 pins met recepten om zelf zonnecrème te maken. Sommige pins waren duizenden keren opgeslagen. Bijna alle recepten claimden dat de crèmes goed werkten, en 1 op de 3 zei zelfs dat de crème een beschermingsfactor had. Sommige claimden dat het wel tot wel SPF 50 beschermde. De meest voorkomende ingrediënten in de recepten waren kokosolie, lavendelolie, frambozenzaadolie en sheaboter.

Helaas konden bijna alle recepten hun claim niet waar maken. Onderzoek liet zien dat bijna 70 % van de onderzochte crèmes onvoldoende zonnebescherming gaf.

Zelfgemaakte zonnebrandcrème is niet altijd beter

Iets zelf maken, iets natuurlijks kopen, of iets met weinig ingrediënten gebruiken, betekent dit niet altijd dat het veiliger is. Een goede zonnecrème is getest en kan regelmatig worden opgebracht zonder irritatie of bijwerkingen te veroorzaken.

Let hier op bij een zonnebrandcrème:

Wat voor de een werkt, werkt niet altijd voor de ander. En het is soms een speurwerk om de perfecte zonnebrandcrème te vinden. Let hier in ieder geval op bij het kopen van een zonnecrème:

  •     Gebruik een door de goedgekeurde zonnecrème die beschermt tegen UVA- én UVB-zonnestralen
  •     Ga voor waterproof
  •     Smeer minimaal SPF 30
  •     Zoek naar een houdbaarheidsdatum op de fles en gooi verlopen zonnecrème weg. Als er geen houdbaarheidsdatum op staat, gooi de zonnecrème dan 1 jaar na opening weg

Gebruik de crème daarnaast goed: Smeer je je minimaal 30 minuten voordat je naar buiten gaat in. Smeer je dik in, en herhaal het elke 2 uur. Blijf tussen 11 en 15 uur de zon en gebruik, als dat kan, kleding die uv-straling tegenhoudt. Bescherm ook de ogen van je kinderen met een goede zonnebril.

Duurzame crèmes zonder gevaarlijke stoffen

Op zoek naar goede crèmes? Kijk eens bij merken zoals Badger op Amazon, NaïfLovea, ATTITUDE, en Ohm op Bol.com of de producten van Jetske Ultee. Deze beschermen goed, bevatten geen gevaarlijke stoffen én zijn duurzaam.

 

 

Welke zonnecrème gebruik jij?