Baby 20 Oct 2020

Wat is ergonomisch dragen en hoe doe je het?

Babywearing, of gewoon baby dragen, wordt steeds populairder. Maar als je net begint kan het allemaal best verwarrend zijn. Ergonomisch dragen is een term dat je veel hoort, maar wat is het eigenlijk? 

In dit artikel:

Baby dragen fijn voor baby en mama

Je baby dragen is in veel gevallen een goede keus. Je baby voelt zich veilig, is beschermd tegen overstimulatie, en hoort, voelt en ruikt je. Het is een veilige manier om de wereld te observeren. Ook voor jou is het fijn om je kind dicht bij je te hebben. Maar het is wel heel belangrijk dat je je kindje ergonomisch draagt. 

Ergonomisch dragen in kikkerhouding:

Als je ergonomisch draagt, betekent dit dat het dragen goed is voor jouw kleintje en voor jou. De rug van je kind en de heupjes zijn ondersteund op een natuurlijke manier, en ook jouw lichaam wordt op de juiste punten belast.

Jouw baby in een ergonomische houding:

    • Je kind hangt rechtop in een hurkhouding. Deze houding houdt in dat de knietjes hoog zijn opgetrokken, en hoger hangen dan de billen. Dit wordt ook wel de kikkerhouding of de M-houding genoemd. Van buitenaf lijkt deze houding op een M, of op een kikker. 
    • De ondersteuning van de draagzak of doek is van knieholte tot knieholte. Het zitvlak onder de billen moet dus breed genoeg zijn. Als dit niet zo is, komt al het gewicht van het kind op de bovenkant van het bovenbeengewricht. Deze kan hierdoor makkelijk uit de kom schieten. Daarnaast is het ook een onaangename houding omdat alle druk op het kruis komt.
    • Het rugpand van de drager of de doek is soepel genoeg, zodat je kindje in een natuurlijke bolling kan hangen. Het ruggetje is dan ook licht gebold.
    • Je kind zit stevig in de drager.
    • Als de nekspieren van jouw kindje nog niet voldoende ontwikkeld zijn, geeft de drager genoeg steun aan de nek.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dragen & Zo (@dragenenzo) op

Er zijn helaas nog veel niet-ergonomische dragers in omloop dus let goed op wat je koopt. Vooral de dragers van Babybjorn gaan nog flink in de rondte, terwijl ze niet ergnomisch zijn!

Je kunt altijd een afspraak maken met een draagconsulent. Een draagconsulent helpt je bij het kiezen van een goede drager, en geeft tips hoe je dit het beste kunt doen. Vaak kun je bij een consulent ook dragers huren om zo te zien wat het fijnste voor jou werkt. 

Jij in een ergonomische houding

Voor jou is het belangrijk dat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld over jouw lichaam. Daarnaast is het belangrijk dat je kind niet te los hangt en hoog genoeg zit. Dragen zou bij een gezond lichaam geen pijn moeten doen, ook niet als je meerdere uren achter elkaar draagt. Heb je toch last? Overleg dan met een draagconsulent.

De gevolgen van niet-ergnomisch dragen

Onnatuurlijk houding:

Als je je kindje naar voren draagt komt hij hiermee in een onnatuurlijke houding. De heupjes en de rug worden in deze positie in een verkeerde houding ‘gedwongen’.

Het stuk stof bij het kruis van de baby is te smal. Hierdoor hangt je kindje op zijn kruis. Het gevaar hiervan is heupluxatie doordat het hele gewicht van je kindje op de op van het bovenbeengewricht hangt. Niet echt aangenaam.

Te veel prikkels die niet gefilterd kunnen worden

Daarnaast komen alle prikkels van buiten zo ongefilterd op jouw kindje af. Een kind kan deze prikkels nog niet filteren. Als je kind naar jou toe is gericht, kan hij zelf beslissen of hij wel of niet wil kijken naar de omgeving. Je kindje kan zelfs in slaap vallen als hij dat wil. Als je kind ouder is en liever om zich heen kijkt, kun je hem eventueel op je rug dragen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door IliNurAtiqah Ismail (@ilinuratiqah) op