Mind & Selfcare 27 Sep 2020

Wat is een doula en wat doet deze bevallingscoach precies?

Steeds vaker kiezen vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamweek voor de begeleiding van een doula. Maar wat is een doula en wat doet deze bevallingscoach precies?

In dit artikel:

Emotionele begeleiding voor de bevallende vrouw

Prins Harry en Meghan Markle hadden een doula ingehuurd die hun bijstond tijdens de geboorte van hun kind. Dat de royalty’s een doula inhuurden, zorgde voor een enorme hype in het Verenigd Koninkrijk.

Maar in Nederland is het gebruik van een doula al langer populair. Er zijn steeds meer praktijken die zich richten op deze nieuwe manier van zwangerschapsbegeleiding. Het laat zien dat er niet alleen behoefte is aan fysieke begeleiding, maar ook aan emotionele en mentale begeleiding. Dit is iets waar een doula in voorziet.  Onlangs besteedde ook Nieuwsuur aandacht aan de opkomende trend.

Ook interessant: Grote broer of zus bij de bevalling?

Een wijze vrouw

Een doula is kort gezegd een ervaren, wijze vrouw met veel kennis. In veel culturen worden zwangere vrouwen en jonge moeders bijgestaan door wijze vrouwen. Zij helpen de aanstaande of moeder waar nodig. Een doula is ook geen vervanger van de verloskundige of medisch personeel. Ze werkt samen met de specialisten. 

Wat doet een doula?

Wat maakt dat er behoefte is aan doula’s en wat betekent dat voor de mensen die werken binnen de verloskunde? Een doula ondersteunt op een niet-medische manier. Je kunt haar een beetje zien als een beste vriendin met veel ervaring als het aankomt op zwanger zijn en bevallen. Anderen noemen een doula weer een bevallingscoach.

Een doula is er vanaf het begin van je zwangerschap bij. Hierdoor bouw je een band met haar op. Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap wisselende verloskundigen of verpleegkundigen. Deze bevallingscoach is de vaste persoon die je continu begeleidt en de wensen goed kent. 

Een doula helpt je door de bevalling heen

Ook als je bang bent voor de bevalling kan een doula jou er mentaal en emotioneel doorheen helpen. Ze zal ervoor zorgen dat je kunt ontspannen met bijvoorbeeld massages, ademhalingsoefeningen, bevalhoudingen en het helpen bewaken van je grenzen en uiten van je wensen. Maar ook zal ze je coachen door je moed in te spreken, naar je te luisteren en je gerust te stellen. 

Ook leuk: Deze mama beviel van een drieling.

De werkwijze van een doula

Elke doula heeft een eigen werkwijze, maar over het algemeen ziet een basispakket er zo uit: 

  • Een kennismakingsgesprek
  • Twee vervolggesprekken tijdens de zwangerschap
  • Meehelpen en meedenken met het schrijven van het geboorteplan
  • E-mail en telefooncontact
  • Ondersteuning tijdens de hele bevalling
  • Een gesprek na de bevalling
  • Een verslag van de bevalling (vaak met foto’s)

De kosten voor een basispakket ligt tussen de 750 en 1000 euro. Sommige verzekeraars vergoeden een deel van deze kosten. In een aantal gevallen zijn doula’s werkzaam in ziekenhuizen, maar vaker werken ze als zelfstandige zorgprofessionals. 

Vind jouw doula bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s.