Categories: Baby

Veilig samen slapen met je baby (bedsharing) doe je zo

Bedsharing – samen slapen met je baby in één bed – wordt vaak als iets geks beschouwd. Maar een groot deel van de wereld slaapt samen, en ooit deed iedereen het! Wil je ook veilig samen slapen met je kind? Volg deze richtlijnen.

 

In dit artikel:

Samen slapen is gezond voor baby en mama

De voordelen van samen slapen zijn groot. Zowel voor de ouders, als voor de baby. Zo hoef je niet je bed uit als je je baby borstvoeding geeft, en voelt je baby zich ’s nachts niet alleen. Ook zorgt het extra huid-op-huidcontact tussen de mama en de baby ervoor dat het hartritme, de temperatuur, de ademhaling en het glucosegehalte van jouw baby verbeterd en gestabiliseerd worden!

 

Veilig samen slapen volgens de veiligheidsvoorschriften

Er is wel één belangrijk punt. Als je jouw baby bij je in bed wilt laten slapen, is het heel belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften volgt. Want hoewel bedsharing, ook wel bedding-in genoemd, in principe veilig is, zijn er een aantal factoren die het samen slapen onveilig kunnen maken.

Deze richtlijnen voor veilig samen slapen zijn opgesteld door James McKenna, en uitgewerkt in het boek Slapen met je baby. James McKenna is expert op het gebied van samen slapen, en werkt aan het Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten.

Verder is de website Samen Slapen een geweldige bron van informatie en kun je ook terecht bij de Facebookgroep Veilig Samen Slapen (AP). Deze groep is een fijne groep voor alle details en vragen en het doet je beseffen dat je niet de enige bent 😉

Samen slapen in één bed gedurende de eerste vier maanden wordt afgeraden door de JGZ-richtlijn Preventie Wiegendood. Vanuit de overheid wordt er verder geen officieel advies gegeven over hoe je wel veilig kunt samen slapen.

Samen slapen kan alleen als je borstvoeding geeft

Moeders die willen samen slapen met hun kind, wordt aangeraden dit alleen te doen als ze borstvoeding geven. Bedsharing is namelijk onveilig als de baby flesvoeding krijgt. Als de baby geen borstvoeding krijgt, is hij of zij tijdens het slapen niet op de borst gefocust, waardoor er een kans is dat de baby gaat ‘dwalen’ door het bed.

De hormonen van de moeder zorgen er daarnaast voor dat ze waakzamer en alerter is. Ook is de slaapcyclus van een moeder die borstvoeding geeft anders dan een moeder die geen borstvoeding geeft. De moeder die borstvoeding geeft slaapt minder diep en is waakzamer. Geef je geen borstvoeding? Dan is een co-sleeper een betere slaapplek voor jouw baby, ook helemaal heerlijk.

Ook interessant: 5x waarom samen slapen geweldig is

Bedsharing is niet veilig als:

  • Je tijdens de zwangerschap hebt gerookt, of jij of je bedpartner rookt. Roken vergroot de kans op wiegendood.
  • Bedsharing is ook niet veilig als je alcohol hebt gedronken, of medicijnen of andere verdovende middelen hebt gebruikt. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder alert bent.
  • Hetzelfde geldt als je een ziekte of een aandoening hebt, koorts hebt, of oververmoeid bent. Hierdoor ben je soms minder bewust van de aanwezigheid van je kind.
  • Samen slapen is ook niet veilig als je veel overgewicht hebt. Dit komt omdat je dan minder goed kan aanvoelen waar je kind zich ten opzichte van jou bevindt.

Zo slaap je veilig met je baby

1. Slaappositie baby en moeder

Een baby kan het beste op zijn rug liggen. De eerste twee weken kan een baby op z’n zij slapen, maar daarna niet meer. Na twee weken kan de baby namelijk doorrollen naar de buikligging, en deze positie wordt in verband gebracht met wiegendood.

Om de veiligheid te vergroten, slaapt ook de moeder in een bepaalde positie. Als moeder slaap je op je zij, met je knieën opgetrokken en een arm onder je hoofd, tussen je kind en je hoofdkussen. Je kind ligt ten hoogte van je borst.

Op deze manier kan je kind niet gaan dwalen in het bed. Bind daarnaast je haar vast en zorg voor een hard kussen dat niet uitdijt. Zorg er altijd voor dat zowel jij en je partner weten dat de baby in jullie bed ligt.

Daarnaast moet jouw baby altijd aan jouw kant van het bed liggen, en mogen huisdieren er niet bij in bed.

Interessant: Zijn de bednestjes voor baby’s eigenlijk wel veilig?

2. Een passend matras

Zorg altijd voor een stevig en vlak matras. Een zacht matras dat indeukt is niet veilig, en een waterbed is ook niet geschikt. Daarnaast is een plastic matrasbeschermer af te raden. Een plastic matrasbeschermer kan zorgen voor oververhitting. 

3. Beddengoed en losse voorwerpen

Zorg dat er geen dekbed, deken of kussen in het bed ligt. Een kussen kan zorgen voor rebreathing als de baby er tegenaan rolt. Rebreathing is het inademen van dezelfde lucht, die dan telkens minder zuurstof bevat. Een dekbed kan zorgen voor warmtestuwing (oververhit raken). Je kunt een wollen, katoenen of synthetische deken gebruiken voor jezelf. Vooral in de winter is een wollen deken echt ideaal. Kijk op Marktplaats voor voordelige wollen dekens of investereer in een nieuwe – als je ze goed behandelt gaan ze jaren mee.

Voor je baby kun je eventueel kiezen voor een goed passende slaapzak. Een losse deken is af te raden. Ook speelgoed en knuffels en andere losse voorwerpen worden afgeraden in bed.

Vanaf ongeveer 2 jaar is het veilig om een dekbed of kussen te gebruiken.

4. Laat je baby nooit alleen

Laat je baby nooit onbewaakt achter in bed en leg je kind ook niet vast. Speciale kussens om je kind in een bepaalde houding te leggen zijn af te raden. Je kind kan zich, als hij zich kan bewegen, dan in een nog gevaarlijkere positie wurmen.

5. Let op dat je baby niet uit bed kan vallen

Een baby van een paar minuten oud kan zich al voortbewegen, denk maar aan de breast crawl. Het is daarom altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby niet uit bed kan vallen, of ergens tegen aan kan rollen. Kussens of andere blokkades om ervoor te zorgen dat je kind niet uit bed kan vallen, worden afgeraden. Gebruik in plaats daarvan een bedhekje.

Je bed verlagen en een grondbed maken, is nog beter. Als je kind eenmaal kan kruipen en klauteren, kan een kind namelijk over het bedhekje heen klimmen, en dus nog harder vallen. Let er ook op dat er geen kabels of snoeren binnen handbereik liggen.

6. Een goede temperatuur

De ideale temperatuur van de kamer is tussen de 16 en 18 graden. Dit zorgt voor een goede nachtrust, en is niet te warm. Let er daarnaast op dat het bed niet naast een verwarming staat en zorg voor een goed geventileerde ruimte.

 

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago