Lifestyle 11 Feb 2020

Het is bewezen, het strand is écht goed voor je!

Zin in een beetje vitamine sea? Nu heb je een medische reden om te gaan. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat het strand écht goed voor je is. Boeken dus die zomervakantie!

Iedereen weet dat tijd buiten doorbrengen goed voor je is. Zowel fysiek als mentaal heeft het veel voordelen. Maar de voordelen van je tijd specifiek op het strand doorbrengen, zijn pas onlangs bevestigd. Wij doen een vreugdedansje, want nu is er geen excuus om niet naar het strand te gaan!

In dit artikel:

1. De kleur blauw zorgt voor rust en creativiteit

De studie, gepubliceerd in de American Association for the Advancement of Science’s, ontdekte onder andere dat blauw geassocieerd wordt met rust, kalmte, en daarnaast zorgt voor een boost aan creativiteit, minder stress en positievere gevoelens.

2. Blue space is hypnotiserend

In dit onderzoek zijn de effecten van een bezoekje aan het strand daadwerkelijk bewezen. Het gevoel van rust en ontspanning zit dus niet enkel alleen in je hoofd. Het heerlijke gevoel van vrede en kalmte dat je op het strand voelt, wordt ook wel blauwe rust genoemd – blue space, in het Engels.

Wetenschappers hebben deze naam gegeven aan het effect van de rustgevende geuren en geluiden van het water. Het effect van deze blue space is zelfs zo sterk, dat het bijna hypnotiserend werkt. De wetenschap laat zien dat er een verandering is in de manier waarop je hersenen op deze bijzondere omgeving reageren, waardoor je je gelukkig, ontspannen en met nieuwe energie voelt.

Ook interessant: Zo wordt jij ook een Gelukkige Mama

3. Water vermindert stress

Water staat er om bekend dat het stress vermindert. Water zit namelijk vol met elektrisch geladen atomen die bekend staan om het vermogen om je op je gemak te laten voelen. Een duik in het water of simpelweg je tenen onderdompelen in het water geeft je al een gevoel van ontspanning. Het is een natuurlijke booster voor een betere stemming – en dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken!

4. Een strandbezoek stimuleert de creativiteit

Heb je een writersblock of ben je je creativiteit kwijt? De wetenschappers geloven dat de oplossing hiervoor een bezoekje aan het strand is. Als je in de blue space bent, kun je je hoofd beter leegmaken en de problemen die je ondervindt op een creatievere manier benaderen. Net zoals bij meditatie, creëert het strand een gevoel van kalmte, waardoor je al het andere wat er in je hoofd spookt makkelijker kunt negeren, wat weer zorgt voor ruimte voor creatieve ideeën!

Ook leuk: Check deze geweldige gender reveal!

5. Het strandbezoek kan depressieve gevoelens verminderen

Een bezoek aan het strand vermindert niet alleen de gevoelens van stress en bevordert de creativiteit. Het zorgt ook voor verlichting van depressieve gevoelens. Het hypnotiserende geluid van de golven, het prachtige zicht op de zee en de fijne geuren van het strand, kunnen ervoor zorgen dat je in een soort van mediterende staat komt.

Daarnaast zorgt staren naar de oceaan ervoor dat de frequentie van onze hersengolven veranderen, wat ook bijdraagt aan het bereikten van deze lichte meditatieve staat. Deze staat zorgt ervoor dat je je hoofd leegmaakt, en je in een veilige, geborgen plek voelt, weg van de chaos van het dagelijkse leven.

Wij weten genoeg, op naar het strand!