Selfcare voor mama’s in 6 makkelijker tips

Selfcare voor mama’s? Wat is dat. Moeder zijn vereist veel zelfopoffering. Dat betekent vaak dat we onze selfcare op plaats 9 zetten. Maar goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Want als je je goed voelt, kun je anderen het beste geven. En dat is iets waar ook jouw gezin van profiteert.

In dit artikel:

Selfcare voor mama’s 1: beweeg

Of je nu vaker wilt trainen, of gewoon je standaardroutine een nieuwe boost wilt geven, ga voor activiteiten waar je je niet alleen fitter door voelt, maar die je ook leuk vindt. Beginnen met iets waar je niet van geniet, draait gegarandeerd uit op een fiasco. Het kan even duren voordat je een goede routine hebt gevonden, maar ga ervoor.

Kies voor yoga in de buitenlucht, schrijf je in voor die marathon, of huur een personal trainer in. Zorg écht voor dat stukje plezier bij het sporten en je zult zien dat je het langer volhoudt. Echt geen tijd voor dit alles? Ga dan dansen met je kinderen in de woonkamer, klim mee op het klimrek, of ga een lekker stuk fietsen. Het allerbelangrijkste is dat je iets doet.

Selfcare 2: eet gezond

Goede voeding is de motor van jouw lichaam. Ga voor gezonde en kwalitatief goede ingrediënten. Het is normaal dat je je kinderen op de eerste plek zet, maar jij bent hun voorbeeld en basis, dus het is belangrijk dat je kinderen ook zien dat jij voor jezelf zorgt.

Eet minder vlees, koop biologisch, en kook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes. Drink water in plaats van frisdrank, en neem een kop kruidenthee in plaats van koffie. Maak één keer per week een boodschappenlijst waar je de boodschappen voor de hele week op zet. Op deze manier is de kans kleiner dat je eten weggooit, of niet aan gezond koken toekomt, omdat je iets niet in huis hebt.

Ook leuk: Zo word jij ook een Gelukkige Mama

Goed voor jezelf zorgen 3: zet sociale contacten in je agenda

Laat je drukke schema niet in de weg staan om je familie en vrienden te blijven zien. Ook al willen wij ook graag wekelijkse date nights met onze hubby, het is vaker fictie dan realiteit. Plan in ieder geval tijd in om samen door te brengen, ook al is het maar één keer in de maand. Elke eerste vrijdag van de maand, date night? En zaterdagochtend koffieochtend met je vriendinnen? Kies wat het beste bij je past, maar zorg ervoor dat het gebeurt. 

Selfcare voor mama’s 4: ga naar de dokter

Veel vrouwen negeren vage gezondheidsklachten en laten zich niet jaarlijks checken. Onthoud dat als je genoeg slaapt en gezond eet, en geen ziektes hebt, je je eigenlijk gewoon goed zou moeten voelen. Dus heb je vage klachten of zegt je onderbuikgevoel dat er iets mis is? Ga dan naar de dokter. En wil je dit allemaal voorkomen – want voorkomen is beter dan genezen – plan dan een jaarlijkse check in bij de dokter, gynaecoloog, en tandarts.

Ook interessant: Zo verandert jouw beauty routine nu je mama bent.

Selfcare 5: maak slaap topprioriteit

Veel moeders gaan aan de slag met het huishouden zodra de kinderen op een oor liggen. Heerlijk, natuurlijk, als je je huis aan kant kunt krijgen zonder dat jouw kroost je afleidt. Maar het huishouden doen zorgt ervoor dat je later kunt relaxen, en daardoor vaak te laat in bed ligt. Een chronisch slaaptekort heeft veel gevolgen voor je gezondheid.

Mensen die consequent minder dan zes uur slapen, hebben meer eetlust, wat leidt tot gewichtstoename en het risico op depressie, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Hoe krijg je wel genoeg nachtrust? Vermijd voedsel, alcohol, lastige gesprekken in de late uurtjes en stimulerende middelen. Zorg voor regelmaat, een routine en ontspanning voor het slapen gaan.

Zelfzorg 6: blijf trouw aan jezelf

Een geboorte van een kind, en daarmee moeder worden, is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Jij als persoon verandert compleet. Geef jezelf de tijd om jezelf opnieuw te leren kennen. Haal je geen plezier meer uit je hobby’s? Bekijk wat je wél leuk vindt. Schrijf, mediteer, en vraag je af waar je energie van krijgt.

Dicht bij jezelf blijven is misschien wel dé sleutel tot een gelukkig leven, dus investeer tijd in jezelf. Zo krijg je meer energie, geduld en voelt je je zelfverzekerd. En dat is ook wat je wilt uitstralen naar je kinderen!

Sherita Jager

View Comments

    Recent Posts

    Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

    Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

    3 years ago

    Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

    Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

    3 years ago

    5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

    Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

    3 years ago

    Flesvoeden op verzoek? Het kan!

    Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

    3 years ago

    Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

    Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

    3 years ago

    Een minimalistische uitzet voor jouw baby

    Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

    3 years ago