Kind 11 Feb 2020

Met deze seksistische uitspraken moeten we nu stoppen

Van kinds af aan horen we veel seksistische en macho-uitspraken. Deze uitspraken zorgen ervoor dat we denken dat we aan bepaalde stereotype-rollen moeten voldoen. Het zijn uitspraken die wij zelf hebben gehoord, en daarom ook nog vaak tegen onze kinderen en omgeving zeggen.

Ze lijken heel onschuldig en niemand bedoelt het slecht, maar ze hebben een negatief effect op kinderen. Tijd om je bewust te worden van de seksistische uitspraken en ze voorgoed te bannen!

In dit artikel:

Waarom het belangrijk is

Het is sociaal nog steeds niet geaccepteerd dat mannen huilen, en er zijn maar weinig vrouwelijke leiders in de wereld. Dat is niet zo verrassend als meisjes opgroeien, ze leren dat het om de kleine dingen in het leven gaat, terwijl jongens worden aangemoedigd om toekomstige wereldverbeteraars te zijn. Dit zuigen we niet uit onze duim. Kijk maar eens naar de standaardt-shirtjes van grote merken als H&M, Zara en Zeeman.

Het lijken misschien onschuldige uitspraken, maar het gaat om de houding die de maatschappij heeft ten opzichte van kinderen die zich niet aan deze stereotypes houden.

Uitspraken over het uiterlijk

“Ah, is het een meisje? Ze heeft kort haar, ik zag het niet.” –  Het is een zin die moeders van meisjes vaak horen. Het lijkt wel alsof het verschil tussen jongens en meisjes alleen kenbaar gemaakt kan worden met ouderwetse uitingen van vrouwelijkheid: lang haar, roze kleding en oorbellen.

Wat nu als een jongetje lang haar wil? Of een man oorbellen draagt? Of als een man de kleur roze prachtig vindt? Het is goed om duidelijk te maken dat er geen typische ‘jongens’ of ‘meisjes’ dingen zijn. We moeten allemaal doen wat goed voelt, en als dat kort haar is voor een meisje, en een roze trui voor een jongen, dan moet dat gewoon kunnen zonder dat daar een opmerking over gemaakt wordt.

Uitspraken over hobby’s en sport

‘Voetbal is voor jongens’ – Wie heeft deze zin niet gehoord? Er heerst een mening dat voetbal nog steeds iets is dat vooral voor jongens is. Meisjes moeten maar op ballet of hockey. Activiteiten als met poppen spelen is daarnaast iets wat meisjes doen, en in bomen klimmen is een activiteit die alle jongens leuk zouden moeten vinden.

Een meisje dat graag voetbalt of in bomen klimt, is ‘jongensachtig’ en een jongen die graag zijn nagels lakt of in de keuken speelt is meisjesachtig – en wordt later nog wel eens ‘verwijfd’ genoemd! Maar hoe mooi is het als kinderen zichzelf kunnen zijn, en ze zonder interventie of stereotype hun eigen creativiteit en verbeeldingskracht kunnen ontwikkelen?

Uitspraken over speelgoed

Gelukkig zien we steeds vaker speelgoedboekjes waar geen stereotype rolverdeling meer te zien is. Dat was vroeger anders. Poppen waren voor meisjes, auto’s voor jongens. Maar niet alleen poppen werden als meisjesspeelgoed beschouwd: ook de keukens, de kapper, make-up, prinsessen, en spelletjes waar je je eigen ketting of armbanden maakt, is vaak op meisjes gericht. Zonde en onzin! Hiermee besluiten we namelijk al wat een kind moet doen of willen en krijgt het kind niet de kans om écht te experimenteren. 

Uitspraken over gedragingen

“Jongens huilen niet”, of “je huilt als een meisje”. Hoe vaak hebben we deze schadelijke zin wel niet gehoord. We hebben allemaal het recht om onze emoties te uiten en te huilen wanneer we het nodig hebben. Omdat deze zin tegen jongens wordt gezegd, dwingt het een jongen zijn emoties te onderdrukken. Hij onthoudt dat hij terughoudend en ‘dapper’ moet zijn, en dat meisjes zwak mogen zijn en wel een traan mogen laten, hoewel…

“Niet huilen, je bent zo mooi!” Met deze zin laten we meisjes zien dat hun schoonheid belangrijker is dan hun gevoelens. Andere typische uitspraken gaan over de kracht van kinderen: “je vecht als een meisje”, “voor een meisje ben je best sterk”, of “wees geen angsthaas, je bent toch geen meisje?” Deze uitspraken vertellen een jongen dat ze sterk, vechtlustig en dapper moeten zijn, en dat meisjes eigenlijk heel slap zijn en dat ook vanzelfsprekend is. 

Uitspraken over het karakter

Naast lichamelijk onderscheid, worden er ook onlogische en niet op de wetenschap gebaseerde uitspraken over het karakter van kinderen gedaan. Menig moeder die het geslacht van haar ongeboren kind onthuld, zal het hebben gehoord: “Meisjes zijn rustiger, jongens zijn rouwdouwers.” “Meisjes zijn heel gemeen, maar jongens zijn lief voor hun moeder.” “Jongens zijn lomp, meisjes zijn zorgzaam.” En het ergste is dat wanneer een jongen of meisje zich níét zo gedraagt, ze vaak worden bestempeld als ‘anders’.