Kind 23 Nov 2020

Ruzie in de speeltuin, hoe lost je dat op?

Jouw kind duwt een ander kind, wordt geduwd of maakt ruzie. Hoe reageer je daarop? Bemiddel je? Laat je het z’n gang gaan? Veel situaties in speeltuinen vragen goede sociale skills. Dit zijn onze tips bij ongemakkelijkste speeltuinsituaties zoals ruzie in de speeltuin.

 

In dit artikel:

Waarom het goede voorbeeld geven belangrijk is

Kinderen kopiëren, daar is geen twijfel over mogelijk. We kunnen zeggen wat we willen, maar een kind doet uiteindelijk vooral na wat het ziet. Een goed voorbeeld geven is dan ook erg belangrijk. En dat is niet alleen thuis, maar ook buiten, in nieuwe situaties. 

Als je goed kunt laten zien hoe je een situatie oplost, is dit heel leerzaam voor je kind. Hierom is het belangrijk dat je ongemakkelijke situaties zo goed mogelijk oplost, want je kind kijkt mee.

Situatie 1: Een ander kind pest jouw kind en de andere ouder doet niets

Je kind wordt gepest, en er ontstaat ruzie in de speeltuin door een ander kind. Probeer de situatie even aan te kijken, als jouw kind niet in gevaar is. Het is misschien lastig om niets te doen, maar het is belangrijk dat je jouw kind de kans geeft om situaties zelf op te lossen. Als kinderen slaan of ander agressief gedrag vertonen, is het wel belangrijk om meteen in te grijpen.

Als de ouder van het kind niets doet, is het misschien aanlokkelijk om de ouder hierop aan te spreken. Maar onthoud dat het niet gaat over wie er gelijk heeft, of over hoe de andere ouder zijn of haar kind hoort op te voeden. 

Het belangrijkste is dat jouw kind zo goed mogelijk uit deze situatie komt, en er een leermoment plaatsvindt. Je kunt de omgeving niet altijd beïnvloeden, maar je kunt wel controleren hoe je ergens op reageert.

Ook leuk: Zo geniet jij ook van het buitenspelen in de speeltuin!

Situatie 2: Jouw kind pest een ander kind en wil er niet mee stoppen

Als jouw kind een ander kind pest en dus ruzie maakt in de speeltuin, is het belangrijk om snel in te grijpen. Probeer eerst te kijken of jouw kind z’n fout inziet en z’n excuses kan aanbieden aan het andere kind. Lukt dat niet, begeleid jouw kind hierna naar een rustiger gedeelte van de speeltuin om met hem of haar over het voorval te praten. 

Leg uit waarom het ongewenst gedrag is, en kijk naar de behoeftes van jouw kind. Waarom pestte jouw kind het andere kind?

Vraag je kind nogmaals of hij of zij erover wil praten met het andere kind. Ziet je kind de fout nog steeds niet in, ga dan zelf even naar het kind of de ouder toe en bied je excuses aan. Zo geef je het goede voorbeeld. Praat er later thuis nog een keer over en beoordeel of dit een eenmalig incident was (en wat er aan ten gronde lag) of dat het vaker gebeurt.

Situatie 3: Een ouder komt boos naar je toe

Vaak is het bij ruzie in de speeltuin niet duidelijk wie er gelijk had. Begon jouw kind met zand gooien, of was het de ander? Zei jouw kind iets gemeens, of was het slechts een reactie op wat er gebeurde? 

Als er een boze ouder naar je toekomt, kun je het beste rustig reageren. Een ouder kan een heel ander beeld hebben van wat er is gebeurd, dan jij. Misschien wordt zijn kind soms gepest, staat de ouder niet open voor feedback, of heeft hij of zij een rotdag. 

Blijf rustig, en geef de ouder het voordeel van de twijfel. Als je zeker weet dat je kind niets heeft gedaan, zeg dan iets van ‘ik kan het me niet voorstellen, maar het spijt ons en we zullen even aan de andere kant gaan spelen’.

Wat je dook doet, blijf rustig. Het laatste wat je wilt, is dat jouw kind ziet hoe jij ruzie maakt met een onbekende, die misschien veel verder zal gaan met ruziemaken dan jij zou doen. 

Ook interessant: Altijd te druk? Misschien is slow parenting wel iets voor je

Situatie 4: Andere kinderen willen niet met jouw kind spelen

Er is niets pijnlijker voor een ouder dan om te zien hoe je kind wordt buitengesloten. Maar je kunt andere kinderen niet dwingen om met jouw kind te spelen. Als je kind het niet erg vindt, probeer het dan niet groter te maken dan het is. Laat hem of haar lekker alleen spelen. 

Als je merkt dat het jouw kind wel pijn doet, focus dan op andere delen van de speeltuin waar zij of hij alleen kan spelen. Op de schommel, of in de zandbak bijvoorbeeld. Als dat niet werkt, kijk dan of je naar een andere speeltuin kunt gaan. Er zijn daar vast andere kinderen die wél met jouw kind willen spelen.

Ook leuk: Dit zijn de beste schoenen voor de eerste stapjes!