Relatie & Seks 30 Sep 2020

Zo overleven jullie samen de tropenjaren: 7 tips

Die eerste slopende jaren? Ze zijn zwaar hè? Maar juist nu jullie een kind hebben is het belangrijk dat de relatie goed blijft. Helaas gaat dat niet altijd zo makkelijk, daarom geven we je wat tips om de tropenjaren te overleven.

Toegegeven, het is niet altijd makkelijk om je partner te blijven zien als die geweldige man of vrouw waar je ooit voor viel. Soms gaat het even mis, en dat is helemaal oké. Maar hoe houd je de overige momenten wél leuk?

1. Geef je grenzen aan en ga voor quality time 

Als ouder sta je altijd voor je kind klaar, maar toch niet helemaal. Grenzen stellen zorgt voor een gezonde relatie. Zorg voor duidelijk regels om jullie samenzijn te garanderen. Zo af en toe daten – dat kan ook gewoon thuis! –, of samen een hobby vinden.

Veel ouders denken dat hun privéleven niet meer bestaat als er eenmaal kinderen zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Het is nu belangrijker dan ooit om quality time met elkaar te hebben – juist tijdens die tropenjaren!

Dus als jullie graag een keer een boottocht willen maken, is dat helemaal niet erg om dat met z’n tweeën te doen, hoe gek jullie kind ook van boten is.

2. Plan seks tijdens de tropenjaren

Bij veel stellen met kinderen staat het seksleven op een laag pitje, of gebeurt er zelfs helemaal niets meer tussen de lakens! Dat is niet zo gek, want met de vermoeidheid en de drukte van alledag, is seks soms het laatste waar je aan denkt.

Maar zonder dat je het doorhebt, zit je van de één op de andere dag in een dikke vette seksdip. Maar seks is juist zo belangrijk voor een fijne relatie!

Als je de liefde bedrijft komt het geweldige hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor een sterke connectie en geeft je dat verliefde gevoel. Maar hoe krijg je je libido weer boven het vriespunt en zorg je voor een stomende relatie?

Het antwoord is gelukkig simpel; maak tijd voor seks! Hoe niet-sexy dit ook mag klinken, seks inplannen zorgt ervoor dat je het doet, en daarnaast creëert het een sneeuwbaleffect. Want als je eenmaal weer bezig bent, verlang je ook weer naar meer!

En, seks plannen is eigenlijk zo gek nog niet. Bij een druk leven schieten de sportschool, je hobby en andere activiteiten er ook bij in als je er geen tijd voor reserveert. Ditzelfde gebeurt bij seks.

Een ander groot voordeel van geplande seks tijdens de tropenjaren, is dat het voorspel al ‘s morgens vroeg kan beginnen, bij het uitkiezen van je lingerie en kleding, bijvoorbeeld. Verder kun je er de hele dag naar uitkijken, en hier een spel van maken.

Stiekem eigenlijk best sexy, toch?

Ook interessant: Zo krijg je als jonge moeder weer zin in seks

3. Een maandelijkse date night tijdens de tropenjaren

En nee, dan hebben we het niet over samen de afwas doen, of een gezellig gesprek hebben in de auto terwijl de kids op de achterbank knockout liggen.

Familie-uitjes zijn leuk en belangrijk, maar zorg ervoor dat je minimaal één keer per maand een echte datenight hebt met je partner. Het is zo belangrijk om samen te kunnen genieten van een avond waarin je je niet zorgen hoeft te maken over luiers of woedeaanvallen.

4. Blijf communiceren

We weten allemaal dat een goede communicatie van levensbelang is voor een fijne relatie. Toch is het vaak juist bij je partner waar een goed gesprek er bij inschiet. Want aan een half woord heb je genoeg, toch? Het is te makkelijk om afgeleid te zijn door werk en je dagelijks leven.

Belangrijke én onbelangrijke gesprekken verdwijnen tijdens de tropenjaren al snel op de achtergrond. Koppels die wel tijd nemen voor de communicatie, hebben meer begrip voor elkaar en blijven connecten. Want als je praat weet je precies op welke bladzijde de ander zit qua opvoeding, de toekomst en de algehele levensvisie.

Zo kun je je beter inleven in je partner en heb je meer begrip voor elkaar, wat weer zorgt voor een goede sfeer, een soepeler huishouden en een fijn dagelijks leven. Om goed te communiceren met onze partners, hebben veel gehad aan deze 2 boeken, echte klassiekers:

5. Vergeef elkaar

Meningsverschillen zijn onvermijdelijk, en ook ruzies komen in bijna elke relatie voor. Maar een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle relatie is hoe je omgaat met deze meningsverschillen of ruzies.

Het maakt namelijk niet uit als je ruzie maakt. Het gaat er om dat je terugkomt op de ruzies, er over praat, je schuld erkent en er samen overheen komt. Begrip tonen en vergeven zorgen ervoor dat er niet opnieuw ruzie wordt gemaakt over hetzelfde onderwerp.

Ook zorgt een nagesprek ervoor dat er geen wrok ontstaat, en er bij het volgende meningsverschil geen oude koeien uit de sloot worden gehaald.

Ook leuk: Dit zijn de leukste momenten van het eerste jaar

6. Zet je relatie voorop

Het klinkt misschien egoïstisch, maar denk er eens over na, zo gek is het niet. Vooral bij jonge kinderen zijn de ouders de basis van hun bestaan. Weet je nog hoe bang je werd als je ouders vroeger ruzie maakten? Voor vele kinderen voelt dat als het einde van de wereld.

Daarom is het belangrijk dat de basis van het gezin, jij en je partner, met elkaar blijven connecten. Ook is je partner degene die blijft als je kinderen uitvliegen. Het is dan wel zo fijn als je nog een goede connectie met elkaar hebt.

7. Lach samen!

Het beste wat een koppel kan doen om in een positieve flow te blijven is samen te lachen, elke dag! Als je samen kunt lachen, dan kun je de hele wereld aan.

Om vrolijk te blijven heb je enkel een beetje humor nodig, dus voel je vrij om grappen te maken, zelf het onderwerp van de grap te zijn, en zelfs de rottigste situaties weg te lachen. Door samen te lachen versterk je de band tijdens het opvoeden van de kinderen.