Categories: KindLifestyle

Open kast: je kind zelf laten beslissen wat en wanneer hij eet?

Open kast: Geen gezeur meer om snoep, koek of chips. Je kind mag het gewoon zelf pakken, zoveel en zo vaak ze maar willen. Zie jij dat voor je? De meeste ouders moeten er niet aan denken. Toch zijn er gezinnen waar deze methode wel werkt. Dit is waarom ze hierin geloven en waarom een open kast kan werken.

De meeste ouders hebben hun snoepvoorraad veilig opgeborgen. Maar niet alle gezinnen geloven in deze aanpak. Zij gaan voor een open kast beleid. Al het eten ligt gewoon voor handen, en kinderen mogen pakken wat ze willen. Dit is waarom het kan werken.

 

In dit artikel:

Open kast werkt omdat het kind autonomie krijgt

Kinderen hebben net als volwassenen behoefte aan autonomie. Ze willen zelf kunnen beslissen wat ze doen, en wanneer. Dit is ook terug te zien bij het eten. Omdat ouders weten hoe belangrijk het is om gezond te eten, kan dit nog wel eens voor strijd zorgen. Want een kind laat zich liever niets opleggen. Een open kast helpt je kind zich autonoom te voelen en kan de strijd verminderen of zelfs stoppen.

Je kind leert op z’n lichaam vertrouwen

Heb je soms ineens trek in iets zoets? Of juist in iets hartigs? Meestal is dit een teken van je lichaam dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Deze behoefte aan extra voedsel kun je zelf vervullen. Jij pakt gewoon waar je zin in hebt. Maar een kind kan dat niet altijd goed verwoorden of aanvoelen. Als je jouw kind de vrijheid geeft om te eten wat hij of zij wil, leert hij op deze manier goed naar zijn lichaam te luisteren.

Ze leren beslissingen maken

Als je je kind zelf laat beslissen wat het pakt, en wanneer, geef je ze hiermee een belangrijke levensles. Beslissingen leren maken is namelijk een belangrijk onderdeel van het leven. Als een ouder alle beslissingen wegneemt, leren ze nooit om beslissingen te maken. Laat ze beslissingen nemen, fouten maken en ervan leren, is de filosofie.

Open kast want verbieden doet verlangen

Onderzoek laat zien dat het opleggen van beperkingen juist zorgt voor meer verlangens. Kinderen die thuis weinig of geen snacks krijgen, zullen op een verjaardag of een andere gelegenheid vaker losgaan. En deze kinderen hebben daarna vaker negatieve gevoelens over het eten.

Ook zorgt het verbieden uiteindelijk vaker tot overgewicht en slechte eetgewoontes. En dat verbieden is allemaal voor niets, lijkt wel. Want onderzoek laat zien dat als je kinderen de vrijheid geeft om te kiezen wat ze willen, ze over een langere periode uiteindelijk voor een gebalanceerd dieet kiezen.

De open kast in de praktijk:

1. gevarieerde voeding aanbieden

Een open kast werkt alleen als je het goed toepast. Het belangrijkste is om genoeg gezond en gevarieerd eten in huis te hebben. Het is de rol van de ouder om voedsel te verzorgen, en vervolgens kan je kind zelf beslissen wat, wanneer en hoeveel het eet.

Zorg voor een goed balans tussen hartig en zoet. Denk aan nootjes, fruit, crackers, yoghurt, kaas, groente en andere gezonde tussendoortjes. 

2. Zelf het goede voorbeeld geven

Geef daarnaast zelf het goede voorbeeld. Eet groente en fruit, en neem de tijd om ervan te genieten. Vermijd diëten en negatieve woorden over eten. Denk aan zinnen als ‘het mag eigenlijk niet, maar ik neem toch een snoepje.’ Of ‘nog eentje dan’. Beschouw eten als iets neutraals.  Wat denk jij? Is een open kast iets wat voor jouw gezin kan werken?

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago