Kind 08 Oct 2020

Oogarts waarschuwt: Pas op met antibacteriële gels!

Die antibacteriële gel bij de ingang van winkels? Let goed op met je kinderen. Komt deze antibacteriële gel in hun ogen, dan kunnen ze een lui oog krijgen of zelfs blind worden! 

 

In dit artikel:

Handgels op ooghoogte van kinderen

De nieuwe waarheid is zwaar onaangenaam. Corona is overal, en voorlopig lijkt het erop dat we ermee moeten leren leven. Hoe je je gedraagt in deze nieuwe maatschappij is vooral aan jou. Maar een ding is duidelijk: ga je een winkel in, dan staat er bijna altijd een desinfectiezuil.

Voor kinderen zijn deze zuilen met handgels interessant. De antibacteriële gels zijn glibberig, en het pompje met drukknop of pedaal is leuk – en precies op de ooghoogte van kinderen! Een geweldig speelgoed, dus.

Ook interessant: Zo bevorder je de zelfstandigheid van je peuter

Antibacteriële gel in ogen kan leiden tot oogproblemen

Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn al meerdere jongere kinderen behandeld die de ontsmettingsmiddelen als speelgoed zagen. Ze drukten bijvoorbeeld het knopje in, en het kwam direct, of via de handen in hun oog. En dat is extreem gevaarlijk vertelt Tjeerd de Faber op de website van Het Oogziekenhuis:

“De gel bevat vaak meer dan 70 procent alcohol en brandt de stamcellen in het oog als het ware kapot. Binnen enkele minuten ontstaat er veel schade aan de ogen door de alcohol, want belangrijke cellen op de oppervlakte van het oog raken onherstelbaar beschadigd.” 

Kinderen kunnen een lui oog krijgen omdat de gel hun andere oog kan beschadigen. In extreme gevallen kunnen ze zelfs blind raken aan één oog. Daarnaast doet het ook gewoon heel veel pijn als je de handgel in je ogen krijgt.

Handgels bij kinderen soms reden voor narcose

Vooral bij kinderen is het lastig om het ontsmettingsmiddel uit de ogen weg te spoelen. Als kinderen bij Het Oogziekenhuis worden binnengebracht, kan het om die reden nodig zijn om het kindje onder narcose te brengen.

Voorkomen dat de antibacteriële gel in de ogen komt

Dus hoe voorkom je dat de gel in de ogen van je kind komt? Let vooral goed op als je een winkel binnenkomt. Laat je niet afleiden en laat je kind het pompje niet zelf bedienen. Pomp wat gel op je eigen handen, en geef dit aan je kind. Je kunt ook je eigen gel meebrengen, natuurlijk.

Winkels kunnen het pompje op een andere, veiligere manier installeren, of er een beschermkap omheen of onder plaatsen.

Let thuis ook op: Handgels die veel thuis worden gebruikt zijn nog moeilijker uit het oog te verwijderen omdat ze stroperiger zijn.

Interessant: Open kast: je kind zelf laten beslissen wat en wanneer hij eet?

Wat moet je doen als er antibacteriële gel in de ogen komt?

Als er toch antibacteriële gel in de ogen komt, spoel je de ogen zo snel mogelijk met water. Leg het kind op de grond en spoel goed, minutenlang met een zachte straal. Wrijf niet in de ogen. Ga daarna direct naar de EHBO om het oog voor verdere behandeling.