Baby 24 Aug 2020

Wat is nursing agitation en wat kun je er aan doen?

Nursing agitation: Je baby drinkt aan je borst en je voelt je ineens ZO geïrriteerd. Het liefst leg je je baby meteen weg. Klinkt dit bekend? Dan is er een grote kans dat je last hebt van nursing agitation. In dit artikel vertellen we je er alles over, lees snel verder.

In dit artikel:

Nursing agitation: SUPER geïrriteerd als jouw baby drinkt

Bij nursing agitation, ook wel breastfeeding aversion of in het Nederlands borstsaversie genoemd, voel je je heel erg geïrriteerd als je kind aan de borst drinkt. Het gefriemel, het aanraken, je word er helemaal gek van en wil je kind het liefst wegleggen (of gooien!)

Zodra je kind begint met drinken komt er een lastig te omschrijven gevoel naar boven. Je borrelt van binnen van woede een irritatie en kunt aan niets anders denken dat je kind meteen loskoppelen. Op Eurolac wordt het gevoel goed beschreven. 

Wanneer voel je nursing agitation?

In de meeste gevallen hebben vrouwen last van nursing agitiation wanneer ze:

  • borstvoeding geven als ze zwanger zijn
  • terwijl ze ‘normaal’ borstvoeding geven
  • als ze tandemvoeden – twee kinderen tegelijkertijd aan de borst
  • als ze een ouder kind voeden
  • als ze ongesteld zijn en borstvoeding geven
  • als ze borstvoeding geven en een vitaminetekort hebben

Maar het is ook mogelijk om zomaar ineens last te krijgen van nursing agitation zonder duidelijke aanleiding. Je kind drinkt goed en het doet geen pijn, maar toch word je helemaal gek.

Waardoor komt nursing agitation?

Borstvoedingsorganisatie La Leche League denkt dat de borstaversie kan worden geassocieerd met onze oerinstincten als zoogdieren. In de dierenwereld worden moeders soms agressief als het tijd is om te voeden. Een moederhond, bijvoorbeeld, staat vaak op, als haar puppy’s komen om te drinken of als ze vindt dat het goed is geweest.

Een andere verklaring is dat de nursing agitation vooral voorkomt bij hormonale veranderingen. Het komt vaak voor rond de menstruatie of in de eerste fase van je zwangerschap. 

Mogelijke oplossingen: afleiding en voeden op schema

Het belangrijkste is om iets te doen met het gevoel dat je krijgt tijdens het voelen.

  1. Op schema voeden: Op schema voeden doe je door een paar vaste momenten op een dag te pakken waarop je kindje mag drinken.  Dit is vooral goed te doen bij een wat ouder kind.
  2. Afleiding tijdens het voeden: Pak een boek of je telefoon of luister muziek. Het verkorten van de voedingsduur kan enorm helpen. Je kunt aftellen terwijl je voedt, waardoor je meer controle hebt en je minder overgeleverd voelt aan het moment.
  3. Ontdek wanneer je het voelt: Als je last krijgt van nursing agitation op bepaalde momenten, probeer dan te ontdekken wanneer je het krijgt. Misschien is het erger als je kleintje in slaap valt, tijdens de nachtvoeding, of tijdens de eerste ochtendvoeding. Kijk of je die specifieke voedingen dan kunt afbouwen, neem een andere positie aan of verander de situatie waardoor je comfortabeler wordt.

Wees lief voor jezelf

Breastfeeding agitation is niet iets waar je iets aan kunt doen en je hoeft je dan ook niet schuldig te voelen. Toch is het voor veel vrouwen een verschrikkelijk gevoel, waarin ze aan de ene kant hun kind graag willen blijven voeden, maar aan de andere kant het echt niet meer trekken.

De boze, onrustige en geïrriteerde gevoelens wil je natuurlijk niet naar je kind uiten, maar ze zijn vaak zo overweldigend dat je echt met je handen in het haar zit. Het is belangrijk dat je lief blijft voor jezelf en je mensen vindt waar je er mee over kunt praten.

Stoppen met voeden?

Voor sommige moeders is de nursing agitation zó intens dat ze het uitschreeuwen van irritatie bij het voeden. 

Je hoofd zegt je dat je door wilt voeden, omdat het zo goed is voor je kleintje, of omdat je bijvoorbeeld een bepaalde mijlpaal wilt halen. Maar je hart zegt iets anders en het voeden moet iets zijn waar ook de mama zich goed bij voelt. Als dat niet zo is, is het in sommige gevallen is het dan het beste om de borstvoeding rustig af te bouwen.

Borstvoeden is ook opvoeden, en je wilt niet iets doen dat tegen je gevoel ingaat.

Wees trots op wat je hebt bereikt en op alle mooie momenten die je hebt beleefd met je kind. Zoek naar een andere manier om jouw liefde aan je kind te geven. Vervang de borstvoedingsmomenten door knuffels, kusjes of massages. Hier genieten jullie beide van, zonder dat jij je rot voelt.

Sluit je borstvoedingsperiode mooi af met een photoshoot, of een ander aandenken zoals een borstvoedingssieraad.