Categories: Baby

Montessori voor baby’s? Zo doe je dat!

De meeste ouders horen voor het eerst over Montessori als ze naar scholen kijken, maar je kunt deze Italiaanse opvoedstroming al vanaf dag één naleven. Dit zijn 5 makkelijke Montessori voor baby’s principes om direct na de geboorte van je baby toe te passen.

 

In dit artikel:

Wie was Maria Montessori?

Voordat we beginnen, een kleine uitleg over Maria Montessori. Wie was deze vrouw, en waarom is ze zo bekend? Montessori was de eerste vrouwelijke arts van Italië, en grondlegger van het Montessorionderwijs. 

Als pedagoog bestudeerde ze kinderen in een weeshuis. Deze kinderen werden als idioot bestempeld, maar Maria was het hier niet mee eens. Ze ontdekte dat deze kinderen helemaal niet gek waren, maar dat ze zich nooit hadden kunnen ontwikkelen door het gebrek aan speelgoed en andere leermiddelen. 

Ze kon het onderwerp niet loslaten, en verdiepte zich in psychologie en pedagogiek, en creëerde ontwikkelingsmateriaal dat de zintuigen van kinderen stimuleert. Dit was de basis van het Montessorionderwijs.

Ook interessant: De leukste momenten van het eerste jaar

Montessori voor baby’s 1: Zorg voor bewegingsvrijheid

Vanaf de geboorte kunnen we kinderen bewegingsvrijheid geven zodat ze hun omgeving kunnen ontdekken. Denk aan:

  • genoeg ruimte om te draaien
  • Comfortabele kleding
  • geen krabwantjes
  • Niet inbakeren
  • Geen schoenen

Voor een pasgeborene betekent dit vooral dat je ze voldoende bewegingsvrijheid geeft op de momenten dat je ze niet draagt. Je kunt je kind op een zachte deken leggen en laten oefenen met hun armen en benen. Vermijd zitjes en andere manieren waarop ze vastgebonden moeten zitten of liggen. 

Voor een oudere baby kan dit betekenen dat ze zich vrij door de ruimte kunnen bewegen, zonder hulp of belemmeringen. Het hebben van bewegingsvrijheid is belangrijk voor de ontwikkeling en geeft vertrouwen. Zorg ervoor dat de ruimte het toelaat.

Montessori principe 2: Respectvol communiceren

Respectvolle communicatie is een kenmerk van Montessori en is toepasbaar voor kinderen van alle leeftijden. 

Montessori voor baby’s qua communicatie kan in het begin misschien gek aanvoelen, maar probeer het je kind te zeggen elke keer dat je hem optilt. Laat hen weten wanneer het tijd is om te eten of tijd voor een luier. Elke keer dat je het doet, zal het natuurlijker aanvoelen. 

Je kunt zelfs toestemming vragen: “Mag ik je nu even oppakken om je luier te verschonen?” Hoewel ze je natuurlijk nog niet kunnen beantwoorden, zullen ze je toon begrijpen en als je het regelmatig vraagt, kunnen ze op andere manieren reageren, zoals naar je reiken of glimlachen. 

We kunnen ook respect tonen door onze communicatie door altijd ‘echte’ taal te gebruiken. Vertel bijvoorbeeld over een ‘hond’ in plaats van een ‘hondje’, of gebruik zelfs het ras van de hond als je weet. 

Dit soort communicatie legt een prachtige basis voor een relatie van wederzijds respect, en helpt je kind vanaf het begin aan een rijke woordenschat.

Ook interessant: Zó overleeft jouw relatie de tropenjaren

Montessori voor baby’s 3: Verzorgen als binding

Soms lijkt de verzorging, zoals voeden en luiers verschonen, eindeloos en is het echt vermoeiend. Montessori voor baby’s ziet deze taken als een moment voor verbondenheid en verbinding, een tijd om een ​​kind onze onverdeelde aandacht te geven. 

Het kan zo verleidelijk zijn om op je telefoon te zitten terwijl je borstvoeding geeft, of de luier snel te verschonen, maar dit zijn echt kansen om even rustig aan te doen, oogcontact te maken en gewoon aanwezig zijn.

Montessori principe 4: Bevorder de onafhankelijkheid

Hoe kan een baby onafhankelijk zijn? Ze hebben ons nodig voor warmte, voeding, veiligheid, en liefde, maar we kunnen baby’s vanaf het allereerste begin helpen onafhankelijk te worden. 

We kunnen kijken naar momenten waarop de baby rustig en alert is en hem laten spelen op een deken, zonder dat hij wordt vastgehouden. We kunnen ze de tijd geven om rond te kijken in de kamer en hun nieuwe wereld te verkennen zonder ze te beïnvloeden of af te leiden. 

Elke baby heeft in meer of mindere mate behoefte aan deze onafhankelijkheid. Sommige baby’s zijn tevreden als ze even rustig om zich heen kunnen kijken, terwijl anderen de hele tijd vastgehouden willen worden. Volg je kind hierin.

Montessori principe 5: Observeer

Observatie is een van de belangrijkste principes van Montessori voor alle leeftijden. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, en de enige manier waarop we echt kunnen weten wat ze nodig hebben en voor welke uitdagingen ze klaar zijn, is door te observeren. 

Observeren is meer dan kijken. Het is een nieuwe manier van denken. Het is bestuderen welke nieuwe vaardigheden je baby zoekt. Dit kan jou helpen het juiste speelgoed te kiezen en de interesses van je kind te kennen.

Ook interessant: Dit is aware parenting!

 

 

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago