Baby 25 Dec 2020

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch naar wat je echt nodig hebt. Want hoewel je best wat in huis moet hebben, heb je echt niet alles nodig. Dit heb je nodig voor een minimalistische uitzet

 

In dit artikel:

Minimalistische uitzet: 0-6 maanden

De voordelen van een uitzet minimalistisch houden? Minder om op te ruimen, meer ruimte in je huis en meer rust in je hoofd. Alle gekheid tot een minimum beperken kan zo z’n voordelen hebben. Daarnaast is het minimalistische doen ook vaak nog eens goedkoper.

De eerste drie maanden kun je ervan uit gaan dat een baby weinig nodig heeft. Met wat (spuug)doeken (wij zijn gek op die van de IKEA), een aankleedkussen (HEMA is prima), een thermometer, luiers en billendoekjes, wat kleding, een zacht bed en warmte, liefde en bescherming van de ouders, kom je al een heel eind. 

Leuke kledingstukken, knuffels en speelgoed zijn nog niet nodig. Als je toch wat uitdaging zoekt voor je kindje kun je een willekeurig item uit de keuken pakken. Dat is vaak toch het leukste speelgoed. 

Minimaslisme met een baby: vanaf 6 maanden

Zodra je ziet dat je kindje bekend is met zijn omgeving en op zoek gaat naar uitdaging, kun je speelgoed aanschaffen. Maar ook nu nog kan een kind vaak helemaal blij worden van een flesje met rijst, een houten lepel, of andere interessante dingen uit de keukenkastjes. 

De woonkamer is ook superinteressant om te ontdekken. Zorg ervoor dat de kamer babyproof is, en laat soms wat spannende dingen slingeren. Denk aan een wasmand, plastic keukengerei, een boek, sloffen of een mand of doos.

Nu de eerste periode voorbij is, is jouw kind ook uit de eerste babykleertjes gegroeid en kun je nieuwe items aanschaffen. Schoenen zijn nog steeds overbodig. Je kunt de eerste babyproducten al opbergen, verkopen of weggeven.

Minimalisme in de slaapkamer: een eigen kamer is niet nodig

Hoewel het heel leuk is om de babykamer in te richten, is een eigen kamer tijdens het eerste jaar niet per se nodig. Onderzoek laat zelfs zien dat ouders die hun kind in hun slaapkamer erbij nemen, vaker en sneller reageren op de geluiden van de baby. 

Deze manier van slapen wordt rooming-in genoemd. Ouders zijn hierdoor beter in staan om te reageren en hulp te bieden als dat nodig is. Stichting Wiegendood Nederland en Consument en Veiligheid Nederland bevelen rooming-in de eerste 6 maanden zelfs aan. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt rooming-in aan tot een jaar.

Ook interessant: 5x de voordelen van co-slapen

Minimalistisch met een baby: de verzorgingsproducten

De meeste verzorgingsproducten zijn overbodig. Een baby heeft geen shampoo nodig en het huidje van de baby is zelfs zo kwetsbaar dat het beste alleen water kunt gebruiken voor het water. 

Wil je toch iets toevoegen aan het water? Denk dan aan kokosolie of havermout in een sok. Beide opties zijn zacht voor de huid. Bij luieruitslag is een beschermende crème aan te raden.

Een kinderwagen, is het echt handig?

Bij een baby denken de meeste mensen meteen aan een kinderwagen. Maar is een kinderwagen wel nodig? Sommige ouders wonen op een plek waar het helemaal niet handig is om een kinderwagen te hebben. 

Andere ouders geven de voorkeur aan een draagdoek. Een kinderwagen is dus niet altijd een must have. Kijk of je een kinderwagen of draagdoek kunt uitproberen voordat je het koopt.

Ook interessant: Wil je je baby dragen? Dit is ons grote draag-abc!

Twijfel je? Leen of huur het

Twijfel je of je iets gaat gebruiken? Kijk of je het tijdelijk kunt lenen of huren. Als je het echt veel gebruikt kun je het altijd nog aanschaffen. Wat voor de een werkt, werkt namelijk niet altijd voor de ander.

Het verzorgen en opvoeden van een baby is heel persoonlijk. Er is dan ook geen standaard-uitzetlijst voor iedereen en minimalistisch leven met een baby is persoonlijk. Kijk goed naar je eigen situatie, en maak op basis daarvan een minimalistische uitzet.

Succes!