Kind 14 Oct 2020

“Mijne deed dat ook altijd” en andere ontnuchterende uitspraken over opvoeding

Soms zit je ineens zo diep in het ouderschap. Je vindt het zwaar, en dan gaat er ook nog eens van alles mis. Je kind heeft een lastige bui die maar niet over gaat, en ineens vind je er niets meer aan. Gelukkig zijn al die fasen heel normaal en ben je echt niet de enige die het soms even niet ziet zitten. En dit zijn dan de fijnste nuchtere uitspraken over opvoeding, die je een hart onder de riem steken.

 

In dit artikel:

“Mijne deed dat ook altijd”

Poppen onthoofden, masturberen, slaan, geen groenten eten, adem inhouden als ‘ie z’n zin niet krijgt, of je doodleuk negeren. Een ode aan die lieve moeder die dan zegt ‘mijne deed dat ook altijd, hoor.’

Het is een hele geruststelling als je weet dat je niet de enige bent, en dat het helemaal niet iets wat met jou of je opvoeding te maken heeft. Een dikke like voor die mama’s die deze uitspraak over hun opvoeding doen.

Het is de leeftijd”

Een voorkeur voor papa? Jou negeren bij het ophalen van de opvang? NEE, MAMA, NEE NEE, schreeuwen bij alles wat je voorstelt? Geen kusjes willen geven of krijgen? Woedeaanvallen? Het is gewoon de leeftijd. Écht waar.

En ja, het gaat ook weer over. Elk kind heeft een periode van verandering, en soms zijn die veranderingen best heftig, voor zowel je kleintje, als voor jou. Als je denkt dat het nooit meer overgaat heb je het gelukkig mis. Er komt een einde aan, écht waar. 

“Ik gebruik m’n kind ook vaak genoeg als excuus”

Geen zin in dat etentje? Soms mag je je kind echt wel als excuus gebruiken. Want een ziek kind, daar kan namelijk niemand iets over zeggen, toch?

Ja, ik hoop ook dat ‘ie snel beter wordt. En nu snel met een bak popcorn op de bank.

“Dat is mij ook zo vaak gebeurd hoor”

Je voelt je schuldig omdat je kindje is gevallen, omdat hij ziek was en je het niet door had, of omdat je er niet voor hem kon zijn toen hij je nodig had.

Schuldgevoel lijkt vaak samen te gaan met het moederschap, want bijna elke moeder heeft er last van. Sommige moeders blijven er soms bijna in hangen, maar het waait over.

Iedereen maakt wel eens een fout, en niemand is perfect. Schuldgevoel is nergens voor nodig en lost niets op. Onhoud deze uitspraak over opvoeding altijd, wat er ook gebeurt!

“Ik geef m’n kind ook wel eens de schuld”

Dat vieze scheetje in de winkel? Kijk met een lief gezicht naar je baby en haal vervolgens je lachend je schouders op, en de mensen weten genoeg. Jij hebt dat scheetje natuurlijk echt niet gelaten.

Je kind de schuld geven van snot op je kleding, scheetjes, wallen of wat dan ook, het mag echt wel eens en iedereen doet het, toch?

Wat zijn jouw beste uitspraken over opvoeding?

Ook leuk: Oh kak, de plas- en poepfase – zo ga je ermee om