Categories: KindMind & Selfcare

Langvoeden? Dit zijn de meest voorkomende problemen

Doe jij aan het zogenaamde langvoeden en heb jij een pittige peuter aan de borst? Langvoeden is prachtig, maar soms ook zwaar. Dit zijn de 4 voorkomende problemen bij langvoeden, én de oplossingen.                        

In dit artikel:

Probleem 1: Je kind wil de hele dag door drinken

Langvoeden is prachtig en er zitten allerlei voordelen aan. Maar wil je kind de hele dag door drinken? Of vraagt jouw peuter continu om de borst? Dan is dat soms heel irritant. Maar wanneer borstvoeding niet meer de hoofdvoeding is, kun je af en toe best nee zeggen.

Dat is lastig, maar het bewaken van je eigen grenzen is belangrijk. Jij bepaalt de frequentie van de borstvoeding. En als je je niet fijn voelt met de voedingssessies, is het belangrijk om voor jezelf te bedenken hoe vaak je dan wel de borst wilt aanbieden, en wanneer. Bekijk goed wat goed voelt, en zorg voor een duidelijk antwoord naar je kind toe.

Als er voor je gevoel een achterliggende oorzaak is, en je kind extreem veel behoefte heeft aan jouw borst, kun je proberen een andere manier te vinden om toch die troost en geborgenheid te bieden. Zijn jullie buiten en gebeurt er iets spannends? Knuffel samen, of laat jouw kindje even bij je liggen. Wil jouw kind telkens een slokje tussendoor? Kijk dan of je een afkolft glas melk kunt aanbieden. Zoekt je kind bevestiging? Geef hem of haar een knipoog of een aai over z’n bol.

Ook interessant: Zo blijf je zelf rustig bij een woedeaanval

Probleem 2: Je kind is druk of bijt

Peuters en kleuters zijn niet altijd de meest handige mini-mensjes. Uit enthousiasme willen ze nog wel eens ruw aanhappen, drinken ze ongeduldig of willen ze niet loslaten. Het kan heel vervelend zijn als je kind jou pijn doet tijdens het drinken.

Belangrijk is te onthouden dat het om jouw lichaam gaat, en het niet de bedoeling is dat je pijn hebt bij een voedingsmoment. Langvoeden is iets wat van beide kanten goed moet voelen. En ook naar je kind toe, wil je niet uitstralen dat het goed is om pijn te tolereren. Wees duidelijk bij het drinken.

Bijt je kind? Zorg er dan voor dat je kind loslaat, en leg uit wat er gebeurt. Doe dit voorzichtig en probeer niet boos te worden. De borst is heilig en als je die ‘afpakt’ dan is dat een heel gevoelig moment voor jouw kind.

Doet je kind wild of ruw aan de borst? Ook dan maak je duidelijk dat het pijn doet, en dat je dat niet wilt. Hoe vaker je dit uitlegt, hoe sneller je kindje het begrijpt.

Wanneer je kind je per ongeluk pijn doet, kun je er iets van zeggen maar je jouw kind niet terecht te wijzen. Een ongelukje kan namelijk gebeuren, en dat is niet erg.

Ook interessant: Waarom straffen niet werkt

Probleem 3: Je peuter friemelt of plukt de hele tijd

Voor veel kinderen gaat de borstvoeding gepaard met wat gefriemel. Friemelen aan jouw ketting, plukken je huid, of trekken aan je andere borst of tepel. Dit in combinatie met het drinken is het ultieme voor deze baby’s en werkt rustgevend. Daarnaast wekt het het toeschietreflex op. Soms friemelen kinderen meer als ze onrustig zijn, zenuwachtig zijn, of als je bijvoorbeeld minder melk hebt vlak voor je menstruatie.

Maar dat friemelen kan voor jou heel irritant zijn. Gelukkig kun je aan een ouder kind al redelijk goed uitleggen dat jouw borsten van jou zijn, en dat jij over jouw lichaam mag beslissen.

Je kunt aangeven dat er momenten zijn dat je niet wilt dat je kindje friemelt. Belangrijk is hier om duidelijkheid te geven. Beslis of je het helemaal niet meer wilt, of alleen op sommige momenten, als je bijvoorbeeld buiten bent.

Als je eenmaal je besluit hebt genomen blijf je consequent. Bied in dat geval een knuffel of doekje aan ter vervanging, of houd het handje van je kind vast.

Ook leuk: Dit zijn de pijlers van Aware Parenting

Probleem 4: Het is overweldigend

Voor sommige moeders kan langvoeden echt overweldigend zijn. Vooral als je kind overal en nog veel wilt drinken. Je voelt je opgeslokt door je kind, en hoe graag je ook zou doorgaan met het voeden, er moet iets veranderen.

Als je kind ouder is, en je de borstvoeding wilt doorzetten, kun je ervoor kiezen om op een vaste plek te voeden. Kies je lievelingsstoel uit, ga aan de keukentafel zitten, of voed alleen in bed. Het kan lastig zijn, maar na een tijdje zul je merken dat je kind er ook aan went.

Een vaste plek zorgt voor rust en duidelijkheid, en kan ervoor zorgen dat je net even die extra motivatie vindt om wel gewoon door te gaan.

Tot slot: Wees duidelijk over de nieuwe regels

Bij alle veranderingen die je wilt doorvoeren bij het langvoeden, is het belangrijk dat je het heel duidelijk maakt. Leg op een rustig moment uit wat je gaat veranderen, en waarom. Leg het zo vaak uit als nodig is.

Houd je vervolgens aan de gemaakte afspraak. Afspraken kunnen zowel voor jou als voor jouw peuter of kleuter namelijk veel duidelijkheid scheppen. Het is een lastige overgang en het lukt echt alleen als je heel zeker bent van je eigen zaak.

Uiteindelijk gaat het bij het opvoeden en langvoeden (of borstvoeden uberhaupt) ook om grenzen aangeven, en duidelijkheid hierin. Anders is het lastig ze te respecteren.

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago