Waarom een kraamperiode van 40 dagen geweldig is


Een kraamperiode van 40 dagen? Er wordt veel aandacht besteedt aan de zwangerschap en de geboorte, maar weinig aan de emotionele periode die daarna komt. Jij als nieuwe moeder komt nu op de tweede plaats. In dit artikel bespreken we wat een kraamperiode van 40 dagen is, waarom het fijn is, en hoe het in de praktijk werkt.
In dit artikel:
Rituelen wereldwijd, behalve in Nederland?
De periode van de eerste 40 dagen na je zwangerschap is een mooi, maar ook intens moment. In veel culturen zijn deze dagen na de bevalling dan ook heilig. De jonge moeder wordt goed verzorgd, en dit gaat gepaard met veel bijzondere rituelen die zowel voor de moeder als voor de baby heel fijn zijn.
In Nederland kennen we deze gewoonte niet en dat is eigenlijk heel jammer. Wil je een grotere kans hebben op een geweldige kraamtijd? Probeer dan vooraf eens na te denken over hoe jij de kraamperiode het liefst zou willen beleven.
Wereldwijd zijn de eerste 40 dagen heilig
Wereldwijd zijn er veel voorschriften voor de jonge moeder na de geboorte van het kind. Zo mag de moeder de eerste 40 dagen geen seks hebben, niet schoonmaken, wordt ze supergoed verzorgd, moet ze zoveel mogelijk in bed blijven met de baby, en in sommige landen is zelfs het huis verlaten een echte no-go.
Het goed verzorgen van de mama heeft één heel belangrijk doel: ervoor te zorgen dat de nieuwe moeder lichamelijk en geestelijk kan herstellen van de zwangerschap en de bevalling.
De voordelen van een kraamperiode van 40 dagen
De voordelen zijn eindeloos. Niet alleen kun je tijdens deze eerste 40 dagen herstellen van de bevalling, maar ook heb je de tijd om goed te binden met je kindje. Tijdens deze dagen stop je ook met vloeien, komt de borstvoeding goed op gang, en kun je je mentaal helemaal klaarmaken voor je nieuwe rol als moeder.
De eerste 40 dagen gaan ook over zelfliefde. Je gunt jezelf deze periode om aan je nieuwe ik te wennen, afscheid te nemen van je oude ik, en om te herstellen. En ook voor je baby is dit een bijzonder moment. Want een gelukkige en uitgeruste moeder brengt rust over, wat weer zorgt voor een gelukkige baby.
Uit onderzoek blijkt ook dat het nemen van voldoende rust na de bevalling, je lichaam helpt zich te herstellen, en het ook de kans op een postpartumdepressie vermindert.
Ook leuk: Slow parenting: Ken je deze opvoedstijl al?
Hoe gaat de kraamperiode in Nederland?
De enige verwijzing die wij in Nederland hebben aan deze eerste 40 dagen, zijn de eerste zes weken waarin je nog geen geslachtsgemeenschap mag hebben. Dit is vooral heel logisch, omdat de wond in je baarmoeder moet herstellen.
Wel wordt er in Nederland vaak goed voor de jonge moeder gezorgd. Zo krijgt een werkende moeder haar verlof doorbetaalt en heeft een moeder recht op kraamzorg, iets wat vrijwel uniek is in de wereld.
De eerste paar dagen is er kraamzorg aanwezig om de jonge moeder te helpen tijdens de eerste momenten met de baby. Het moment dat de kraamzorg vertrekt is dan ook vaak een moeilijk moment.
Ook interessant: Zo houd je de tropenjaren leuk
Voorbereiden voor de bevalling: kies jouw stam
Oké, we hebben het goed in Nederland, maar emotioneel gezien is er weinig vanzelfsprekende steun in onze omgeving. Daarom moeten we het lot maar een beetje helpen. Dat doe je door jou en je omgeving goed voor te bereiden op die eerste 40 dagen.
Vraag een groep familie en vrienden die jou kan helpen tijdens deze eerste 40 dagen. Het is belangrijk dat het mensen zijn waar je je op je gemak bij voelt. Eventueel kun je aanvullende kraamzorg inhuren. Check de mogelijkheden bij je kraamzorg en je verzekeraar. Maak ook gebruik van het verlengde vaderschapsverlof!
Een kraamperiode van 40 dagen in de praktijk
Hoe werkt dit dan in de praktijk? Vraag iemand om te helpen met koken, kook vooruit, of kijk of er manieren zijn waarop je makkelijk eten kunt bestellen. Goede voeding is erg belangrijk, en al helemaal na de zwangerschap en de bevalling!
Ook kun je vragen of er iemand in jouw omgeving is die jou kan helpen met het huishouden en het wassen. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. De eerste 40 dagen zal er namelijk veel gewassen moeten worden. Niet alleen vloei je nog na en zal je kleding snel vies en nat worden door de baby en de borstvoeding, maar ook jouw kleintje zal vaak verschoond moeten worden.
Zorg er ook voor dat je huis netjes blijft. Ruim vóór de bevalling goed op, en probeer rommel zo snel mogelijk een plek te geven. Je wilt je niet laten afleiden door zooi, maar je kunnen focussen op jezelf en je kind.
Ook interessant: Zo verandert je beautyroutine nu je moeder bent
Kraambezoek na 40 dagen?
Als je de behoefte voelt kun je nog een stapje verder gaan, en het kraambezoek pas na 40 dagen toestaan. Het kan je geestelijk meer ruimte geven om te wennen aan je nieuwe rol. Denk hier vooraf over na, en laat het je omgeving weten, zodat ze niet na een paar dagen op de stoep staan.
Het allerbelangrijkste van deze langere kraamperiode is dat je de tijd neemt om je geestelijk en lichamelijk klaar te maken voor deze nieuwe levensfase. Heb je meer of minder dagen nodig? Dan is dat ook helemaal goed natuurlijk!