Lifestyle 10 Oct 2020

Je vogels bijvoeden? Deze vetbollen zijn gevaarlijk

De tuincentra vullen zich met de mooiste voedertafels voor vogels, en de vetbollen gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar niet alle vetbollen zijn geschikt. Erger nog, sommige vetbollen kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Dit is waar je op moet letten bij het kopen of maken van vetbollen.

 

In dit artikel:

Plastic in vetbollen gevaarlijk

We doen het met de beste bedoelingen, maar een vetbol voor vogels is niet altijd een goed idee. Deze video die op Facebook werd gedeeld door Zwerfinator, een organisatie die zich bezighoudt met het bestrijden van zwerfafval en plastic soep, veroorzaakte veel opschudding.

In de video is een meeuw te zien die een vetbol van een haak afhaalt, en de vetbol – met plastic en al – doorslikt. Er staat een waarschuwing bij de video:

“Als je vogels bijvoert in de winter gebruik dan geen plastic netjes. We vinden ze overal als zwerfafval en ze veroorzaken plastic vervuiling en dierenleed.” 

Ook de Vogelbescherming waarschuwde al voor deze plastic netjes. Vooral meesjes kunnen hierin verstikt raken, en sterven. 

Leuk om te lezen: Waarom de herfst toch niet zo slecht is

Zo kies je een vetbol die niet gevaarlijk is

De Vogelbescherming geeft tips voor het kiezen van vetbollen:

 • Koop geen vetbollen met plastic netjes, of haal de netjes eraf voordat je ze gebruikt
 • Leg de vetbollen in een veilig huisje, zodat er bijvoorbeeld geen kat bij kan komen. Ook moeten de vogels makkelijk kunnen wegvliegen bij gevaar
 • Hang de bollen niet in de zon. Als de buitentemperatuur naar zeven graden stijgt, kunnen de bollen namelijk gaan schimmelen

Daarnaast meldt de Vogelbescherming dat je vogels altijd mag bijvoeren. Vogels verleren niet om zelf voedsel te vinden. Let wel op dat je niet overmatig voert. Er kan ongedierte op afkomen die weer ziektes kunnen verspreiden.

Een eigen vetbol voor in je tuin maken:

Om het gebruik van plastic tegen te gaan kun je ook zelf een vetbol maken. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens heel leuk om te doen met je kleintje.

Dit heb je nodig voor je vetbol:

 • Frituurvet, ongebruikt en ongezout. Vloeibare olie zoals olijfolie is niet geschikt. Het kan de veren aantasten en laxerend werken.
 • Zadenmengsel. Let er daarnaast op dat het zadenmengsel geschikt is voor kleine vogels. Kippenvoer, bijvoorbeeld, is te grof.
 • Eventueel meelwormen en rozijnen

Ook leuk: De leukste herfstactiviteiten om te doen met je kleintje

Zo maak je de vetbol:

 1. Gebruik één deel frituurvet, en één deel zadenmengsel. 
 2. Smelt het frituurvet in een pannetje. Wacht tot het vet warm is, maar niet heet.
 3. Meng nu het zadenmengsel erdoorheen en laat het mengsel afkoelen.
 4. Gebruik een vorm om het mengsel in te gieten. Het hoeft niet per se een ronde vorm te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een leeg melkpak, een blikje, een glas of een halve kokosnoot gebruiken. In de vorm leg je een stevige katoenen draad, zodat je de bol later kunt ophangen.
 5. Giet het mengsel in de vorm en laat het afkoelen
 6. Na een tijdje is de vetbol uitgehard. Als je de vetbol niet uit de vorm krijgt kun je hem even kort verwarmen. Je kunt de vetbol ook in stukken snijden of los op de voedertafel leggen. Er zijn ook speciale houders om vetbollen op te hangen. Je kunt ook een oude keukengarde ophangen en daar de vetbol in doen.

Bron: De Vogelbescherming