Mind & Selfcare 18 Sep 2020

Is fluoride in kindertandpasta nou giftig, of niet?

Fluoride is een bekend ingrediënt in kindertandpasta’s. Het mineraal zou zorgen voor sterke tanden en dus een gezond gebit. Maar aan de andere kant schijnt fluoride ook giftig te zijn, en zelfs de hersenen van onze kleintjes te kunnen aantasten. What?

In dit artikel:

Fluoride in kindertandpasta, vergif of niet?

Online is er – met zoals zoveel onderwerpen – een tweekamp. De ene groep claimt dat fluoride in kindertandpasta en volwassenentandpasta waar vergif is. De andere groep, waaronder tandartsen, meent dat het heel belangrijk is om je gebit te beschermen met fluoride.

Kamp anti-fluoride:

Het kamp dat claimt dat fluoride vergif is, baseert zich op het feit dat pure fluoride een giftig industrieel afvalproduct is dat vrijkomt bij het produceren van fosfaatmeststoffen en aluminium. Volgens dit kamp moet je fluoride daarom ook echt vermijden, en al helemaal voor je kinderen!

Kamp pro-fluoride:

Andere bronnen zeggen weer dat fluor in de vorm van fluoriden een sporenelement is dat in de natuur te vinden is. Het Voedingscentrum legt het duidelijk uit: Fluoride is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Fluor in pure vorm is een giftig gas. In de voeding is fluor altijd gebonden aan een andere stof, zoals natrium of calcium.

Het is dan niet meer giftig en heet fluoride. Fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen. 

Fluoride goed voor het gebit

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat fluoride je tanden beschermt en ook gaatjes helpt te voorkomen. Maar dit gaat alleen op als je het op je tanden aanbrengt, en niet als je het inneemt.

Fluortabletjes die vaak aan kinderen werden gegeven, werken dus niet. En bij overmatig gebruik kan fluoride in kindertandpasta inderdaad schadelijk zijn. Daarnaast wordt fluoride door je lichaam opgenomen tijdens het tandenpoetsen, ook al slik je niets door. 

Ook interessant: Dit zijn de 3 pijlers van Aware Parenting

Fluoride in kindertandpasta schadelijk bij teveel gebruik

Als je gedurende langere tijd veel fluoride gebruikt – meer dan de aanbevolen hoeveelheid – kan dit je tanden beschadigen. De zogenoemde zebratanden vertonen bruine en witte vlekken en strepen. Het Voedingscentrum vertelt dat ook je nieren, botten, zenuwen en spieren aangetast kunnen worden.

Daarnaast heeft een onderzoek uit 2012 laten zien dat blootstelling aan fluoride het IQ met wel 7 punten kan doen laten dalen.

Het onderzoek ontdekte ook dat een te grote inname  een negatief effect heeft op de cognitieve ontwikkeling, en dat het gebruik van fluoride tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen van de baby kan beïnvloeden.

Let op: dit is enkel het geval als je een gevaarlijke dosis inneemt, gedurende een langere periode (oftewel, het is de dosis die het vergif maakt).

Fluoride, de aanbevolen hoeveelheid voor kinderen

De Europese Voedselveiligheidautoriteit heeft de volgende grenzen als maximum vastgesteld:

  • 1,5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 2,5 milligram per dag voor kinderen van 4-8 jaar
  • 5 milligram per dag voor kinderen van 9-14 jaar
  • 7 milligram per dag voor volwassenen

Kans op vergiftiging bij een overdosis

Het innemen van één derde tube volwassenenfluoridetandpasta van 75 milliliter (dus 25 milliliter), of een hele tube fluoridepeutertandpasta kan tot een vergiftiging leiden. Deze hoeveelheid fluoride kan dodelijk zijn voor een kind.

Verschijnselen zijn buikkrampen, spierkrampen en hartritmestoornissen. Laat je kind zo snel mogelijk overgeven en laat hem of haar veel melk drinken. Het is vervolgens belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan om de maag leeg te laten pompen.

Ga je toch liever voor een tandpasta zonder fluoride? Kies dan voor een van de onderstaande merken:

AloeDent of Urtekram op Amazon

Disclaimer op tandpastatubes

Het gevaar van fluoride is ook de reden dat tandpastaproducenten sinds 10 jaar de waarschuwingstekst “Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt.” op de tube hebben staan. 

Er zijn veel voors en tegens te noemen, maar uiteindelijk moet ouder zelf de overweging maken of het poetsen met fluoride een goede keuze is voor zijn of haar kind, of niet.