Baby 13 Sep 2020

Hèt recept voor geweldig zacht zoutdeeg

Op zoek naar het recept voor zoutdeeg? Zoutdeeg is heerlijk om te kneden en vormpjes van te maken, en geeft veel speelplezier. En het beste is dat je de ingrediënten vaak gewoon in huis hebt! Goedkoop, duurzaam én leuk: ideaal voor een regenachtige dag:

Zoutdeeg recept: ongevaarlijk en natuurlijk

Zoutdeeg wordt ook speeldeeg genoemd omdat je het niet kunt eten. Jammer, maar er zit een groot voordeel aan het spelen met zoutdeeg. Zoutdeeg is veilig voor dreumesen die alles in hun mond stoppen.

Het is namelijk gemaakt van natuurlijke ingrediënten en het is dus niet erg als er per ongeluk een klein hapje in de mond verdwijnt.

Wat kun je met zoutdeeg maken?

Je kunt met zoutdeeg van alles maken. Voor de allerkleinsten is het kleien en het uitdrukken van vormpjes een heel leuke activiteit. Voor de iets grotere kinderen is het leuk een toren te bouwen of kerstboomhangers, sieraden, schaaltjes, waxinelichthouders, koelkastmagneten, of voetafdrukken te maken.

Zet glitters, kralen, smeltkralen, oogjes, stempels en pailletjes op tafel en met een beetje fantasie maak je de mooiste dingen.

De beste tools om het deeg mee te bewerken zijn lollystokjes, vorken, prikkers, deegrollers, en – misschien wel de allerleukste – de aardappelstamper. Zet een kopje water op tafel om het deeg mee te besprenkelen als het droog wordt.

Normaal zoutdeeg recept

2 kopjes bloem (let op, geen zelfrijzend bakmeel)

1 kopje zout

1 kopje water

1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie

Voeg alle droge ingrediënten samen in een bak. Als de bloem erg klonterig is, kun je het beter eerst even zeven. Maak een kuiltje in het midden van de bak, en giet het water en de olie erin. Meng alles goed met je handen. Als je merkt dat het deeg nog te nat is voeg je wat extra water toe. Is het deeg iets te nat? Dan voeg je extra bloem toe.

Wit zoutdeeg recept

In de Verenigde Staten wordt vaak wit zoutdeeg gemaakt. In plaats van bloem, wordt er namelijk maïzena gebruikt. Het recept is nét iets anders.

½ kopje maïzena

1 kop baking soda (ook bekend als zuiveringszout of natriumbicarbonaat)

3/4 kopje water

Voeg alle ingrediënten bij elkaar en roer het tot je een homogene massa hebt. Verwarm het op middelhoog vuur en blijf roeren tot het de structuur van aardappelpuree heeft.

Je deeg is klaar om gebruikt te worden! Let wel op dat het witte zoutdeeg sneller (uit)droogt dan het zoutdeeg met bloem.

Ook leuk: Dit is het leukste van de herfst

Gekleurd zoutdeeg maken

Om gekleurd zoutdeeg te maken, kleur je het water dat je toevoegt. Dit doe je voordat je het deeg maakt.

Kleurstof is te koop in de supermarkt maar als je dat niet in huis hebt of het helemaal natuurlijk wilt houden, kun je het ook anders doen. Denk bijvoorbeeld aan kerriepoeder of saffraan voor geel deeg, gekookte en gezeefde spinazie voor groen deeg, bosbessensap voor paars deeg of het rode vocht van bieten voor roze deeg.

Wil je bruin deeg, dan kun je cacao, kaneel of koekkruiden toevoegen. Na het kleien, als het knutselwerk is opgedroogd, kun je het deeg ook nog verven. Leuk voor de dag erna!

Het zoutdeeg bakken of drogen

Je kunt de knutselwerkjes gewoon op de verwarming leggen om het te laten drogen, maar als je het deeg extra snel uitgedroogd wilt hebben, is de oven een optie.

Verwarm de oven voor op 100 graden en – afhankelijk van de dikte – bak je het deeg zo’n 1 tot 3 uur in de oven. Als je het deeg wilt laten glanzen kun je er wat olie overheen strijken voordat je het in de oven doet. Wit zoutdeeg bak je op 75 graden.

Hoe bewaar je het zoutdeeg het beste?

Het zoutdeeg kun je in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Om het weer soepel te krijgen voeg je wat water toe, maar het deeg is niet heel lang houdbaar. Afhankelijk van de kleurstoffen die je gebruikt kun je het deeg een week of langer bewaren.