Grote zus of broer bij de bevalling?

Ben je zwanger en is het niet je eerste? Sommige ouders kiezen er voor om te bevallen met de grote broer of zus erbij. In dit artikel bespreken we dit idee, en geven we je redenen om het juist wel of niet te doen.

In dit artikel:

Grote broer of zus bij de bevalling

Zo halverwege de zwangerschap begin je met het plannen van je bevalling. Wil je thuis bevallen, of in het ziekenhuis? Ga je voor een natuurlijk bevalling, of wil je gebruik maken van medicatie?

En, mag het broertje of zusje aanwezig zijn bij de bevalling?  

Een lastige vraag voor ouders, en het antwoord is afhankelijk van veel factoren. Als je in een zomerperiode bevalt en er weinig of zelfs geen familie en vrienden aanwezig zijn, kan opvang vinden best lastig zijn.  Dit kan een van de redenen zijn om je kind bij de bevalling te betrekken. Hieronder bespreken we andere redenen om er juist wel of niet voor te kiezen.

Wel doen 1: mooi moment als gezin

De komst van een tweede (of derde, of vierde) is een belangrijke stap voor jou en je partner, maar ook voor je andere kind(eren). Gezinsuitbreiding ontgaat ze namelijk echt niet. Vaak zorgt het zelfs voor tijdelijke problemen, driftbuien en andere negatieve gevoelens. Logisch, ineens moeten ze hun aandacht met nóg een persoon delen. 

Samen bewust zwanger zijn, helpen met de voorbereiding en er veel over praten, kan helpen deze overgang soepeler te maken.

Een tweede mooie stap is dan ook het kindje samen verwelkomen als gezin. Een manier om dit te doen is om bij de bevalling te zijn. Dit is iets wat jullie samen doen, als gezin. Een mooi uitgangspunt.

Wel doen 2: het is niet eng (voor jonge kinderen)

Toegegeven, de meeste bevallingen zijn geen pretje. Bloed, geschreeuw en een babyhoofd dat door een gat moet, wij weten wel leukere dingen te bedenken. Veel ouders vragen zich dan ook af of een bevalling niet te eng is voor een kind. Er is geen eenduidig antwoord, want het is helemaal afhankelijk van hoe je er zelf tegenover staat, en van het karakter van je kind.

Als jij laat zien dat het heel normaal is, en vertelt dat er in Nederland dagelijks zo’n 500 kinderen worden geboren, kijkt jouw kind er op een andere manier naar, dan wanneer je er zelf bang voor bent. 

Peuters en kleuters zijn zich daarnaast minder bewust van wat eng, gevaarlijk of normaal is. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de speeltuin. Peuters en kleuters hebben nog geen goed en compleet beeld van wat gevaarlijk is, en wat ‘normaal’ is.

Om deze reden is een bevalling voor jonge kinderen vaak minder eng dan voor oudere kinderen die al meer besef hebben van bloed en pijn.

Maar als je ziet dat jouw kind nog geen gevoelens van stress of pijn kan filteren, kan een bevalling wél eng zijn. Gespannen gezichten, pijn, geschreeuw. Het kan in zo’n geval best eng zijn. Observeer je kind in verschillende situaties, zo neutraal mogelijk, en maak op basis hiervan een beslissing.

Bereid je kind voor

Besluit je dat jouw oudere kind aanwezig mag zijn, bereid hem of haar er dan goed op voor. Er zijn veel boekjes te vinden over bevallen, en je kunt goed uitleggen wat er gaat gebeuren. Maak geluiden zodat ze voorbereid zijn op wat er kan gebeuren.

Is jouw kind ouder? Vraag het dan

Aan een ouder kind kun je zelf vragen of hij of zij bij de bevalling aanwezig wilt zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je kind tijdens de bevalling de kamer uit kan en opgevangen kan worden, als hij of zij de bevalling niet meer wilt zien. 

Ook interessant: Dit zijn de mooiste geluksmomenten van het eerste jaar

Niet doen: je bent zelf bang voor de bevalling

Als je zelf heel erg opziet tegen de bevalling, je bang bent, of zelfs een trauma hebt, is er een grote kans dat je deze gevoelens overbrengt op je kind. In dat geval is het geen goed idee om je kind bij de bevalling te betrekken.

Niet doen: je voelt je geremd

Sommige moeders voelen dat ze zich moeten inhouden als hun kind erbij is. Dat is natuurlijk geen goed begin van een bevalling, dus als je voelt dat je niet jezelf kunt zijn als je kind meekijkt, kies er dan voor om je kind niet aanwezig te laten zijn bij de bevalling, hoe graag je het ook zou willen.

Niet doen: complete aandacht voor jou

Als je kind bij de bevalling aanwezig is, gaat er aandacht naar hem of haar. Het kan zijn dat je partner zich bezighoudt met je kind, of dat er nog een ander persoon aanwezig is. Als je liever hebt dat alle focus bij jou ligt, dan is het verstandiger om niet te bevallen met je kind erbij.

Tot slot:

Er zijn veel voors en tegens te bedenken, maar jij kent je kind het beste. En jij kunt als enige een goede inschatting maken of je kind het aankan. We bespraken het al, het is afhankelijk van de leeftijd, en het karakter van je kind, en van je eigen insteek. Is je kind snel bang? Of eist het snel aandacht op? Ben jij bang? Doe het dan niet.

En onthoud ook: een besluit nemen is fijn, maar nog fijner is het om flexibel te zijn. Wees dus overal op voorbereid, je weet nooit hoe de bevalling soms kan lopen.

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago