Kind 11 Feb 2020

Zo voed je je kinderen een beetje groener op

Hoe mooi zou het zijn als we de wereld een beetje mooier achterlaten? Er zijn kleine handelingen die je kunt doen die een groot verschil maken op de lange termijn. En echt, heel moeilijk is het niet. Met deze makkelijke tips geef je het goede voorbeeld aan je kinderen, en maak je de wereld een klein beetje mooier.

In dit artikel:

Papier hergebruiken

Een opdracht voor school? Gebruik oude kaarten of hergebruik inpakpapier om de mooiste creaties te maken. Niet alleen is het heel leuk om extra creatief bezig te zijn, maar ook zorg je met het hergebruiken van papier ervoor, dat de wereld een beetje mooier wordt. Een knutselopdracht met hergebruikt papier bespaart namelijk weer nieuw (knutsel)papier!

Vaker de fiets pakken

Hoewel het heel makkelijk is om even snel de auto te pakken, is het natuurlijk niet helemaal groen om voor de auto te kiezen, als je ook de fiets kunt pakken. Ga vaker met de fiets. Het is super voor het milieu want je stoot niets uit, maar ook voor je eigen gezondheid is het een oppepper. Er zitten eigenlijk alleen maar gezondheidsvoordelen aan!

En regent het? Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Dus zorg voor een goede regenpak en warme handschoenen, en je bent good to go.

Tweedehands kopen en doneren

Waarom nieuw kopen als er genoeg tweedehands op de wereld is? Er zijn zoveel leuke winkels met prachtige en unieke tweedehands kleding. Duik vaker de tweedehandswinkels in en shop de outfit van je kinderen daar. Of gebruik van apps voor tweedehands kleding zoals Vinted.

Ook kun je vaak prachtige pareltjes scoren in de lokale kringloopwinkels. Speelgoed, bijvoorbeeld, ligt er in overvloed. En ben je zelf bezig met het opruimen van je huis en kom je mooie spullen tegen? Breng het dan naar de lokale kringloopwinkel, zodat je zelf ook weer bijdraagt aan de kringloop van de spullen.

Een gezond eetpatroon aanleren: minderen met vlees

Voor één kilo rundvlees is er zo’n 15.000 liter water nodig. Dit staat gelijk aan ongeveer 300 dagen douchen. Te veel vlees is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Het eten van vlees draagt onder andere bij aan CO2-uitstoot en ontbossing.

De CO2-uitstoot zorgt ervoor dat de aarde opwarmt, wat weer een groot effect op de aarde en het milieu heeft. Laat het vlees een paar keer per week liggen en vervang het voor groene burgers, vis of bonen. Niet alleen erg lekker, maar ook nog eens gezond!

Lenen en huren

De consumptiemaatschappij draait op de hoogste snelheid. Voor een habbekrats kun je van alles kopen, maar heb je al eens gedacht aan lenen? Waarom zou je een hogedrukspuit kopen als je deze ook gewoon kunt lenen of huren?

En waarom zou je een keukenmachine kopen als je maar één keer een gigantische taart wil bakken? Lenen of huren is goed voor de wereld, de portemonnee en zorgt ook nog voor sociaal contact.

Ontdek de natuur

Leer je kinderen om respect te hebben voor de natuur. Dit kan beginnen in je eigen achtertuin. Help je kinderen een tuin of boom te planten. Maak een vogelvoeder, een vogelbad of hang vogelhuisjes op. Ga naar parken, bossen en het strand.

Je hebt de mogelijkheid om de planten en dieren die je ziet aan te wijzen en te bespreken. Het is niet alleen heel gezellig, laat ook zien dat het belangrijk is om goed voor de omgeving te zorgen.

Schoonmaken met natuurlijke producten

Veel natuurlijke producten kunnen de commerciële – en vaak gevaarlijke – schoonmaakmiddelen vervangen. Een vies tapijt? Gooi er zuiveringszout op, en zuig het na vijftien minuten weer op. Gebruik azijn om te ontkalken en gebruik groene zeep voor het reinigen van je badkamer.

In sommige gevallen zou je iets harder moeten poetsen, maar je huis wordt er uiteindelijk net zo schoon van. Wil je nog een stapje verder gaan, koop dan natuurlijke verzorgingsproducten voor je kinderen. Fijn voor de huid, en fijn voor de natuur.

Onze kinderen zijn ons alles, en we willen ze dan ook alles geven wat hun hartje begeert, maar soms vergeten we het allerbelangrijkste: een mooiere wereld achterlaten waarin zij opgroeien. Want lang nadat wij er niet meer zijn, blijven onze kinderen rondlopen op deze aarde.