Hoe noem jij de vagina van je dochter?

Plassertje, musje, spleetje, pipi, vagina, vulva of voorbips? Ouders hebben duizend-en-één woorden om de intieme zone van hun dochter minder beladen te maken. Maar juist met het verhullen, maak je het onnodig ongemakkelijk.

In dit artikel:

Hoe noem je het geslachtsdeel? Vagina?

Zodra je kind begint te praten gaat er een heel nieuwe wereld open. Praten maakt het dagelijks leven een stuk makkelijker. Na de eerste standaardwoordjes komen al snel de lichaamsdelen, waaronder de geslachtsdelen aan bod.

Logisch, want de geslachtsdelen zijn een super interessant onderdeel van het lichaam. Maar hoe noem je het geslachtsdeel van je dochter? En waarom? 

Ook interessant: Laag libido door borstvoeding?

Een nieuwe naam voor het geslachtsdeel?

Een tijd geleden kreeg het vrouwelijk geslachtsdeel een nieuwe naam. Luisteraars van het NPO Radio 2-programma De Wild in de Middag mochten een nieuw woord voor de vagina kiezen. De winnaar was poenie.

Poenie is afgeleid van het Surinaamse woord punani, dat op zijn beurt weer uit India komt.

Een nieuw woord is niets nieuws onder de zon. In Zweden werd er jaren geleden al een nieuw woord geïntroduceerd voor vagina: snippa.

Mooi, zou je denken, een duidelijk woord. Maar waarom een koosnaampje als je het diertje ook gewoon bij z’n naam kan noemen?

Weg taboe: zeg waar het op staat

Want wanneer er een taboe rust op een woord, gebruiken we er vaak een ander woord voor. Een verzachtend, verbloemend of zelfs verhullende woord. Denk aan een ‘sanitaire stop maken’ in plaats van plassen of ‘heengaan’ voor sterven.

Dit is waarschijnlijk dan ook de reden dat ouders, bewust of onbewust, een andere naam bedenken voor het geslachtsdeel van hun kind. Maar hoe dikker het rookgordijn, hoe meer je de indruk geeft dat het een taboe is.

Oren, ogen en handen noemen we ook niet anders, toch?

Lees deze ook: Met deze seksistische uitspraken moeten we nu stoppen

Vagina versus vulva

Oké, we noemen het zoals het is. Vagina, toch? Net zoals in de titel van dit artikel. Hoewel vagina correct klinkt, en het veel wordt gebruikt, is het feitelijk niet juist.

De vagina is namelijk alleen de opening die naar je baarmoeder leidt. En daarmee is de vagina een deel van de inwendige geslachtsorganen. Die hoeft je dochter toch niet te wassen?

Vulva is het woord dat je zoekt.

De vulva is het gebied rondom die opening, of, beter gezegd, het hele buitenste gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Hieronder vallen de venusheuvel, de clitoris, de plasbuis, de binnenste- en buitenste lippen, de ingang van de vagina, het voorhof van de vagina (het gebied tussen de binnenste lippen) en het perineum.

Waarom het belangrijk is om het juiste woord te gebruiken

Maar is het echt zo erg om je vulva fout te benoemen? De vulva – inclusief de clitoris – staat voor een groot taboe: het vrouwelijk genot. Dit woord wordt daarom minder vaak genoemd, en vaak zelfs vermeden bij kinderen. Amerikaans feministe en psycholoog Harriet Lerner meent dat het negeren van het woord vulva ernstige gevolgen heeft, en gaat zelfs zover als het ‘psychische genitale verminking’ noemen.

“Wat niet wordt genoemd, bestaat niet,” meent ze. De vagina is onmisbaar voor penetratie en bevallingen, en hierdoor wordt het woord eerder geaccepteerd.

Dus waarvoor ga jij? Blijf jij een koosnaampje geven, of ben je het eens met Harriet Lerner en noem je de vulva van je dochter bij z’n naam?

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago