Baby 24 Jan 2020

Een newborn? Dit zijn de grootste kleine geluksmomentjes van het eerste jaar

Liefde en geluk zit hem in de kleine momentjes van het leven. Deze kleine momentjes geven ons de hele dag nieuwe energie. Het addertje onder het gras? De mooie momenten zijn zó weer verdwenen.

En zelfs als we er een foto van hebben, kunnen we het niet meer zó terughalen als het gebeurde. De beste manier om ervan te genieten, is door het te ervaren zoals het komt – je weet wel, mindfullness, enzo.

En juist omdat het eerste jaar soms zó zwaar is, is het fijn om echt even stil te staan bij deze prachtige momenten:

In dit artikel:

Dat eerste lachje

Na een paar weken 24/7 klaar te hebben gestaan voor jouw kleintje, komt het dan eindelijk: het eerste lachje. Menig ouder zal een traan hebben weggepinkt bij het zien van het eerste bewuste, naar jou gerichte lachje.

Het eerste lachje komt vaak rond de 8 weken, en dat is soms net het moment dat je het het hardst nodig hebt. Want na dag en nacht alles geven aan je kleintje, zonder iets ‘echts’ terug te krijgen, is dat lachje soms die motivatie of bevestiging die je nodig hebt.

Ook interessant: Dit is het geheim van de gelukkige mama

De eerste keer dat je langer dan 3 uur achter elkaar slaapt

In het eerste jaar van jouw baby staat het woord slaap – of beter slaaptekort – centraal. Slapen is het hoofdpijntopic voor veel ouders en dat is niet zomaar. Degene die de uitspraak ‘slapen als een baby’ bedacht, heeft vast geen baby. Want de eerste maanden slapen baby’s nooit écht diep en wij dus ook niet.

Het lichte slapen is vanwege een reden. Als een baby te diep slaapt is er namelijk een kans dat het vergeet te ademen. Toch is het wel heel fijn als je kind na die eerste paar weken eindelijk een keertje langer slaapt dan drie uurtjes. Of het nu overdag is – joepie! eindelijk me-time! – of ‘s nachts, het is een cadeautje dat je never nooit meer vergeet.

Een handje op je schouder

Een baby is zó afhankelijk van een ander, dat het zich niet eens aan jou kan vasthouden. Je draagt hem van A naar B, draagt je baby om hem liefde te geven of te sussen, maar dat is allemaal jouw keus. De baby zal jou nog niet uit zichzelf kunnen aanraken. Dat jij jouw kindje oppakt, is een keuze dat de baby niet zelf maakt.

De eerste keer dat je dat handje dan ook op jouw schouder voelt, is dan ook een geweldig moment. Een kleine aanraking voor de mensheid, maar een grote stap voor de relatie met jouw kind. Dat de baby het ook fijn vindt om aangeraakt te worden door jou, is die ultieme bevestiging.

De eerste keer dat je baby naar je toekruipt

Kruipend, tijgerend, rollend, rennend, struikelen of lopend, het maakt niet uit. De eerste keer dat jouw kindje uit zichzelf naar jou toegaat, is toch wel een moment van ultieme liefde. Als baby heeft jouw kindje bijna geen zelfbeschikking – iemand moet hem oppakken en hij kan er niet tegen ingaan. Zodra jouw kind zelf kan kiezen, en van alle mensen regelrecht naar jou toe gaat, dat is.. ahhhhhh, pure liefde.

Die kusjes

Grote kans dat zodra jouw kleintje het kusjes geven onder de knie heeft, het niets liever doet dan de hele dag door kusjes geven. De lantaarnpaal, knuffels, de spiegel, boeken, en natuurlijk papa en mama worden overladen met kusjes. En die kusjes zijn heerlijk. Soms zijn ze een beetje nat, plakkerig of vies, maar geniet ervan, want je weet nooit wanneer het over is.

Het kan zijn dat jouw kleintje een echte knuffelbeer blijft en z’n verdere kindertijd kusjes blijft geven, maar er zijn genoeg kinderen die zelden of nooit kusjes geven, en dat is ook helemaal prima – maar wel heel jammer natuurlijk.