Baby 11 Feb 2020

Zo word jij ook een Gelukkige Mama

Je herkent ze zo. Ze lopen met drie koters aan hun hand het schoolplein op. Het regent, ze zijn te laat en hebben het druk, maar ze lijken relaxt. Wat is hun geheim en belangrijker nog: hoe word je zelf zo’n Gelukkige Mama?

In dit artikel:

Vraag om hulp

Gelukkige Mama’s zijn niet bang om om hulp te vragen van familie en vrienden. Sombere of bittere mama’s laten leuke vriendinnenuitjes en date-nights met hun partner aan zich voorbij laten gaan. Ze willen geen oppas vragen of hun familie niet willen ‘lastig vallen.’ Gelukkige Mama’s vragen het gewoon! En zo erg is dat eigenlijk niet, toch?

Ga naar buiten

Ben je vandaag al buiten geweest? Frisse lucht, zonlicht en in de natuur spelen is belangrijk voor een goed humeur. Ga naar buiten met je kind en geniet van het weer. Bezoek een speeltuin of speelboerderij en ga op zoek naar de gelukkigst uitziende mama. Trek je stoute schoenen aan, stap op haar af en maak een praatje. Geniet van de positieve energie en laat je inspireren.

Slaap genoeg

Oké, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is niet onmogelijk. Genoeg slaap is van levensbelang. Zorg ervoor dat je 8 uur slaap per dag krijgt, en je zult zien dat de dagen er een stuk leuker worden. Vraag hulp – zie punt 1 – als het niet lukt om aan je uren te komen. Er is vast iemand die jou graag helpt!

Wees lief voor je lichaam en sport

Als je denkt dat comfort food en alcohol de geheimen zijn van Gelukkige Mama’s, heb je het mis. De Gelukkige Mama zorgt goed voor haar lichaam. Een heerlijk bad, een fijne bodylotion, en ja, ze sport ook. Een paar keer per week sporten en genoeg lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt.

Hoe je dat combineert met je drukke leven? Dans terwijl je kookt, jog terwijl je de kinderwagen voor je uitduwt, of ga een potje voetballen met je kind. Als je het echt wilt, vind je plek in je drukke schema.

Ook leuk: Zo verandert jouw beautyroutine nu je mama bent

Heb je partner lief

Het is makkelijk om in een vicieuze cirkel te raken. Jij zeurt op je partner, hij op jou, en zo ga je dag in dag uit door, en ineens kom je erachter dat je elkaar helemaal niet meer leuk vindt. Geef liefde, en je krijgt het terug.

Zet je chip om en je zult zien dat hij of zij weer in die charmante, leuke partner wordt. En dat doet jou natuurlijk ook weer goed. Gelukkige Mama’s zeuren en vergelijken niet. 

Neem de regels niet te serieus – en jezelf ook niet

Eén van de leukste dingen van het maken van regels, is ze breken. Een dag zonder groenten is niet erg, een keertje extra televisie kijken is niet schadelijk, iets later naar bed kan ook wel eens, en een keertje te laat komen om te genieten van een feestontbijt, wordt ook wel door de vingers gezien.

Het leven is een feestje, alleen jij moet de slingers ophangen. Je kiest er zelf voor hoe streng je voor jezelf en de rest bent, en wees dus extra lief als je dat nodig hebt.

Alles is tijdelijk

Soms zit je in zo’n moment dat alles mis gaat. Je komt te laat, het regent, je ruikt poep maar weet niet waar het vandaan komt, je peuter heeft een woedeaanval, en je bent doorgelekt. Onthoud: this too shall pass.

Probeer alvast terug te kijken of dit moment. Hoe zal je over deze situatie denken, over, laten we zeggen, 5 jaar? Voel je je nog steeds rot, depressief en wanhopig? Of kun je er de positieve kant van inzien, en er misschien zelfs om lachen?

Vergeet en vergeef

We willen allemaal voldoen aan onze opvoedingsidealen en alles goed doen. We doen er alles aan om de perfecte mama te zijn. Maar dan ineens wint het ongeduld het van ons, zijn we inconsistent of kopen we onze kinderen om met snoep. Hoe meer tijd je besteedt aan het straffen, hoe minder tijd er is om gelukkig te zijn en te genieten.

Gelukkige Mama’s weten dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is, en dat niemand perfect is. Vergeef en vergeet, en… choose your battles. Soms is het niet erg om even je handen voor je ogen te houden en gewoon door te gaan. Is deze ruzie het echt waard?