Baby 18 Jan 2121

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat, maar deze manier van voeden kan ook gewoon met flesvoeding! Dit is wat flesvoeden op verzoek is, en hoe je het met kunstvoeding of moedermelk uit de fles kunt toepassen.

 

In dit artikel:


Voeden op de klok ouderwets

Menig moeder zal het van oudere vrouwen hebben gehoord: hoe laat krijgt jouw baby de laatste voeding? Voeden op de klok was vroeger de standaard. Een borstvoedingbaby kreeg op vaste tijden de voeding, en aan de borst tutten was er ook niet bij. Het drinken aan de borst was puur bedoeld als voeding, en daar hoorde een strak schema bij.

Vandaag de dag weten we dat een borst veel meer is dan alleen voeding, en ook weten we dat baby’s niet altijd dezelfde hoeveelheid drinken.

Een vast schema is dan ook niet het beste. In bepaalde gevallen zoals bij overproductie kan voeden op de klok wel de oplossing zijn. Overleg met een lactatiedeskundige als het voeden op verzoek niet gaat zoals je dat wenst.

Lees ook: Montessori voor baby’s? Zo doe je dat!

Voeden op verzoek: De natuurlijke manier van voeden

Voeden op verzoek is de meest natuurlijke manier van voeden en is eigenlijk heel simpel. Als je kindje hongersignalen vertoont, leg je hem aan de borst, en zodra jouw baby genoeg heeft, laat hij vanzelf weer los. En dat is dus niet standaard elke drie uur.

Het kan dat je kindje soms weinig drinkt, en dus weer sneller wil drinken, en andere keren drinkt je kind z’n buikje helemaal vol en zal hij langer verzadigd zijn. Een pasgeboren baby wordt geboren met een héél klein maagje, en zelfs kleine slokjes of korte voeding sessies zorgen er daarom soms voor dat je baby snel vol zit.

Maar daarnaast wordt moedermelk snel verteerd door het lichaam, waardoor je baby vaak kort na een voeding weer honger krijgt.

Kunstvoeding ligt zwaarder op de maag waardoor een baby langer verzadigd is. Maar dat betekent niet dat je niet kunt voeden op verzoek met kunstvoeding.

Flesvoeden op de klok

De meest voorkomende manier van voeden met de fles is voeden op de klok, en altijd in vaste hoeveelheden. Maar je kunt ook op verzoek voeden met de fles of het nu om moedermelk of kunstvoeding gaat.

Kinderen die de fles krijgen, drinken vaak veel in één keer. Maar een kind dat uit de borst drink, zal niet snel 150 of zelfs 250 ml per voeding drinken. Te grote hoeveelheden rekt de maag uit, en zorgt daarnaast voor een ontregeling van de bloedsuikerspiegel.

Het is veel fijner om de hele dag door kleinere hoeveelheden te eten. 

Ook leuk: Een minimalistische babyuitzet? Dit zijn de stappen

Flesvoeden op verzoek, zo doe je dat

  1. Allereerst laat je de tijden en de hoeveelheden compleet los. Je kijkt goed naar je kind en vertrouwt erop dat je weet hoeveel hij of zij op dat moment nodig heeft.
  2. Warm telkens kleine hoeveelheden op.
  3. Kijk naar de signalen en geeft de fles als je ziet dat hij honger krijgt. Dat kan zomaar elke 3 uur zijn, maar ook vaker. Als je kind gelukkig is en goed groeit, gaat alles goed.
  4. Maak het jouw baby daarnaast niet te ‘makkelijk’ aan de fles. Een baby die borstvoeding krijgt moet zuigen om de stroom op gang te krijgen en te houden. De fles geeft een stroom voeding die je niet kunt stoppen. Je kunt kiezen voor een fles met een kleiner gaatje, en zittend voeden zodat je kind zelf moet aanhappen. Op deze manier leert jouw kind sneller zijn eigen lichaam kennen, en kan hij bewust kiezen om te drinken, of te stoppen. 

De voordelen van flesvoeden op verzoek

De voordelen van flesvoeden op verzoek zijn onder andere dat je kindje zijn eigen lichaam goed leert kennen. In plaats van elke paar uur een vaste hoeveelheid te drinken, geeft jouw baby zelf aan hoeveel hij of zij wil drinken.

Daarnaast wordt de maag van jouw baby niet uitgerekt, en blijft de bloedsuikerspiegel stabieler. Redenen genoeg om het eens te proberen!