Kind 01 Jan 2121

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende en leuke ervaringen als gezin. Begin 2021 met een nieuwe familietraditie met deze memory jar.

In dit artikel:

Een tijdcapsule voor de mooiste herinneringen

Een memory jar, of geheugenpot, is een soort tijdcapsule voor de herinneringen van je kinderen gedurende het hele jaar. Het zorgt er voor dat jouw kinderen zich mooie ervaringen  kunnen herinneren, waar je als ouders zo hard mee bezig bent ze te creëren. Je kunt dit zelfs als alternatief voor een babyboek gebruiken!

Onthoud de mooiste ervaringen

Jonge kinderen hebben moeite om grote gebeurtenissen te herinneren. De meeste herinneringen zijn van gebeurtenissen die niet al te lang geleden plaatsvonden, en dat is eigenlijk heel jammer! Want hoe leuk is het om die ene vrije dag in het park te herinneren, of die keer dat jullie een weekendje weg gingen? Een memory jar is de perfecte oplossing voor ouders die mooie momenten willen blijven koesteren. Aan het einde van het jaar, tijdens bijvoorbeeld kerst of oudejaarsavond, maken jullie de memory jar samen open en kijken jullie als gezin terug op alle mooie momenten van het voorbije jaar.

Elke week een herinnering

Laat je kinderen elke week één of meer mooie herinneringen opschrijven die hun week op een positieve manier heeft beïnvloed. Je kunt het per kind doen of samen als gezin het hoogtepunt van de week opschrijven. Doe het op een vast moment, bijvoorbeeld tijdens het avondeten of voor het slapen gaan. Het is daarnaast ook een mooi moment om even stil te staan bij de week. Het stukje papier met de herinnering erop, vouw je dubbel, en stop je in de geheugenpot. Tegen het einde van het jaar hebben jullie minimaal 52 prachtige herinneringen om op terug te kijken.

Versier de pot met z’n allen

Hoe maak je de memory jar? Zoek om te beginnen een mooie glazen pot uit. Je kunt een glazen of plastic pot kopen, maar het beste is natuurlijk om een pot te hergebruiken. Van recyclen wordt de wereld een stukje mooier, toch? De vervelende etiketten op de pot verwijder je makkelijk door de pot even in een pan met kokend water te stoppen. Het etiket lost makkelijk op en met een schuursponsje kun je de laatste lijmresten verwijderen. Plan vervolgens een gezellige middag in om de pot te versieren. Gebruik verf, glitters, stickers en linten. Knip daarna kaartjes van gekleurd papier om de herinneringen op te schrijven, en zet deze samen met de pot op een mooi plekje in het huis. 

Wat stop je allemaal in de memory jar?

Alles wat voor jullie bijzonder was! Een dagje uit, een nieuw vriendje op school, een nieuwe hobby, een geweldig doelpunt of een nieuw huisdier. Je kunt ook kleine souvenirs in de pot stoppen. Denk aan kaartjes voor een sportevenement, bioscoopkaartjes of een klein souvenir of foto’s. Dit maakt de herinneringen extra levendig. Aan het einde van het jaar kies je een mooi moment om samen met de familie de pot open te maken en de herinneringen nogmaals te beleven. Zorg ervoor dat de briefjes een datum hebben, zodat je sneller weet om welk bijzonder moment het ging. Met de memory jar kun je het oude jaar op een positieve manier afsluiten, en maak je je klaar voor een nieuw jaar.