Zwanger 04 Oct 2020

Zijn echo’s schadelijk voor een ongeboren baby?

Veel vrouwen willen meer echo’s, maar in Nederland krijg je je baby slechts 2 keer te zien tijdens je zwangerschap. Waarom eigenlijk? En is een echo schadelijk voor jouw ongeboren baby?

 

In dit artikel:

Je krijgt 2 echo’s als je zwanger bent

In Nederland krijg je als zwangere vrouw slechts 2 keer een echo vergoed: de eerste echo zo rond de 10 weken, en een tweede als je 20 weken zwanger bent. Bij de eerste, inwendige, echo wordt bepaald hoe lang je al zwanger bent, en weet je ongeveer wat de uitgerekende datum is.

Daarna krijg je nog een uitgebreide echo met 20 weken om te kijken of je kind geen lichamelijke afwijkingen heeft. Met de 20-weken echo is ook het geslacht te zien. Als er verder geen complicaties zijn, blijft het bij deze 2 echo’s.

In andere landen krijgen zwangere vrouwen bij vrijwel elk bezoek aan de verloskundige een echo, iets wat veel Nederlandse moeders ook wensen, bleek uit onderzoek.

Ook interessant: Waarom een kraamperiode van 40 dagen geweldig is

Een echo is niet schadelijk

Veel mensen denken dat een echo wordt gemaakt met stralingen, maar er wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Dezelfde geluidsgolven worden gebruikt wanneer je bij de verloskundige naar het hartje van je kind luistert.

Wat je ziet bij een echo, is het beeld van je baby, die met behulp van de trillingen van de geluidsgolven zichtbaar worden gemaakt. Op een echo kun je de omtrek van de baby zien, en zijn ook de organen zichtbaar. Er is geen onderzoek dat uitwijst dat echo’s schadelijk zijn.

Een pretecho geen vervanging voor een medische echo

Pretecho’s worden steeds populairder, omdat ze duidelijk voorzien in een behoefte van de moeder. Tegen betaling kun je jouw baby in 2D, 3D of zelfs in 4D te zien. Steeds meer aanstaande ouders kiezen hiervoor.

Soms omdat ze nieuwsgierig zijn, maar ook vaak als geruststelling. En dat is niet zo gek, want na de 20-weken echo zul je je kindje dus niet meer zien. Een pretecho wordt niet altijd uitgevoerd door medici, en er wordt niet naar afwijkingen gekeken.

Het kan dus een valse geruststelling zijn. Als je ter geruststelling een extra echo wilt of je je zorgen maakt, kun je dit het beste met je verloskundige overleggen. 

Ook interessant: Mag het broertje of zusje bij de bevalling aanwezig zijn?

Waarom krijgen vrouwen geen extra echo?

Maar waarom krijgen vrouwen geen extra echo? Critici menen dat extra echo’s overbodig zijn. Er is weinig winst en bij een normale en gezonde zwangerschap is er geen reden om meer echo’s aan te bieden. Daarnaast kosten echo’s extra geld.

Toch zeggen voorstanders dat complicaties of groeiachterstanden ontdekt kunnen worden als er meer echo’s zouden zijn. Soms wordt een kind geboren met complicaties die door een echo eerder ontdekt had kunnen worden. De voorstanders menen ook dat extra echo’s de wildgroei aan tussendoor echo’s hiermee minder wordt, waardoor de extra echo’s zonder extra kosten toegevoegd kunnen worden aan het basispakket.

Vanaf eind 2020 wordt de 13-weken echo al extra toegevoegd aan het basispakket.