Kind 13 Sep 2020

DIY speelgoed – het leukste heb je al in huis

In een tijd van shopgekte en overvloed vergeten we soms hoe leuk simpel DIY-speelgoed is. Spullen die je vaak in huis hebt, zijn met een beetje fantasie geweldig speelgoed! Deze standaard gebruiksvoorwerpen die je vást in huis hebt, bezorgen jou en je kleintje een gezellige middag.

Een groot laken voor een tafeltent

Een tafelkleed, een laken of een deken tovert jouw tafel binnen no-time om tot de leukste ruimte van het huis. Maak van jouw tafel een tafeltent, en de speelopties zijn eindeloos.

Een tafeltent, het woord zegt het al, is een tent gemaakt van je tafel. Sluit de tafel aan alle kanten af en installeer jezelf in het heerlijke paleisje. Nodig de knuffels uit, speel winkeltje, jungle, of verstoppertje. Of maak het gezellig met een kleedje, een kopje thee en wat koekjes, en jullie heerlijke holletje zorgt een middag om nooit te vergeten.

Nog wat geld over? Dan is deze geweldige tafeltent natuurlijk ook wel heel vet:

DIY-speelgoed: een kartonnen doos

Is er iets wat je niet kunt doen met een kartonnen doos? Een kartonnen doos kan omgetoverd worden tot een clubhuis, een fort, een tijdmachine, of een tent. Een jong kind kan ín de doos, een ouder kind kan een geweldig masker maken van de doos, of je kunt een gave robot, kijkdoos, of ruimteschip maken.

De opties zijn eindeloos en het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit. Zet de doos in het midden van de kamer zonder iets te zeggen. Kijk goed naar de reactie van je kind. Wat doet hij of zij er mee? Bedenk op basis van de reactie een passende activiteit en je kind beleeft een onvergetelijke middag.

Heb je toevalig nog wat wit vloeipapier liggen? Maak dan een waar schaduwtheater van de kartonnen doos:

Poedersuiker

Is het tijd voor een snack en heb je geen zin in iets verantwoords? Met wat poedersuiker en water maak je lekkere eetbare lijm.

Pak er een cakeje, een eierkoek of een andere simpele koek bij en versier de koek met alles wat je kunt vinden. Stukjes fruit, snoep, bakversiersels of maak leuke figuurtjes met de poedersuiker.

Met wat kleurstof maak je het nog leuker!

Ijsblokjes

We moeten er nu misschien niet aan denken, maar ijsblokjes zijn altijd leuk om mee te spelen.

Bevries eten of kleine voorwerpen in de ijsblokjes om het nog leuker te maken. Wil je het echt gek maken? Pak dan een grote bak waar je een laagje water in doet. Vries het in, en plaats er daarna een groot voorwerp in – eten of speelgoed-, die je vervolgens weer bedekt met water en daarna invriest.

Als de bak water helemaal bevroren is, is het tijd om het voorwerp te ‘bevrijden’. Geef je kind verschillen voorwerpen en laat hem uitzoeken wat het beste werkt. Speel desnoods in de badkuip als je geen waterballet van je huis wilt maken.

Meel

De spelopties met meel zijn eindeloos. Bestrooi het keukenblad met meel om mooie tekeningen te maken met de vingers, of maak zoutdeeg. Zoutdeeg is geweldig en supermakkelijk te maken.

Ook leuk: Het recept voor zoutdeeg

Oud papier

Oude kranten, coupons en folders zijn altijd goed om te bewaren en tevoorschijn te halen op regenachtige middagen. Geef je kind een schaar en ze knippen zich suf.

Als je kind extra aanmoediging nodig heeft kun je hem vragen te zoeken naar verschillen kleuren, vormen of letters. Extra leuk maak je het met verschillende soorten scharen zoals kartelscharen.

Scheerschuim met kleurstof

Scheerschuim met kleurstof is een lekkere vieze activiteit waar elk kind gek op is. Als het lekker weer is kun je de buitentafel dekken met een plastic zeil, en ze patronen en tekeningen maken met hun vingers. Zodra ze klaar zijn spuit je het schoon (wat ook weer een geweldige activiteit is!)

In de herfst en winter kun je hetzelfde doen, maar dan in bad of onder de douche. Makkelijker schoon te maken dan vingerverf, en net zo leuk!

Heb je geen kleurstof? Als je rode bieten in huis hebt kun je het vocht ervan gebruiken om het scheerschuim te kleuren.

Eierdozen

Eierdozen zijn geweldige om rupsjes van te maken, zaadjes in te planten, of als bewaardoos te gebruiken voor schatten die je vindt tijdens het buitenspelen. Kleur elk vakje van de eierdoos een andere kleur, en zoek samen naar schatten in de kleuren van de eierdoos!

Wie zegt dat je naar de speelgoedwinkel moet om een leuke middag te beleven? Met die DIY-speelgoed hoef je nergens naartoe.