Baby 26 Sep 2020

Kv, bv, of kma? Ken jij de borstvoedingsafkortingen?

Kv, bv, live voeden en kma. Uhm… wat? Het wordt moeders best lastig gemaakt met al die borstvoedingsafkortingen. Kom jij er ook niet meer uit? Dit is wat al die borstvoedings-afkortingen betekenen!

Forums en Facebookgroepen vol met afkortingen

Als je als jonge moeder vragen of twijfels hebt over het borstvoeden, is een forum of een Facebookgroep voor velen een paradijs. Op forums en in Facebookgroepen zijn er soms wel honderden moeders die precies weten waar je het over hebt, en je in een mum van tijd kunnen helpen met je twijfels.

Maar soms wordt het nieuwelingen wel erg lastig gemaakt met alle afkortingen. Dit zijn de bekendste borstvoedingsafkortingen!

De bekendste borstvoedingsafkortingen:

A

Ab: antibiotica

B

Bv: borstvoeding

C

Cb; consultatiebureau

D

Dl: dochterlief

F

Fv: flesvoeding

H

Ha: huisarts

Hap: huisartsenpost

K

K&G: Kind en Gezin (het Belgische ‘consultatiebureau’)

Ka: kinderarts

Kma: koemelkallergie

Krvz: kraamverzorging, kraamverzorgsters

Kv: kunstvoeding, of kraamverzorging

L

Lk: lactatiekundige

Lv: live voeden.
Met live voeden wordt een voedingssessie direct van de borst bedoeld. Sommige moeders geven borstvoeding, maar kolven de moedermelk af. Het kind drinkt dan niet ‘live’ uit de borst, maar krijgt de moedermelk uit de fles. Live voeden is dus een kind dat aan de borst drinkt.

Ook interesstant: De grootste borstvoedingsfrustraties

M

Ml: manlief

Mm: moedermelk

P

Pcm: paracetamol

Ppd: postpartumdepressie

T

Th: tepelhoed.
Voor sommige baby’s is het lastig om goed van de tepel te drinken. Een tepelhoedje is een dun siliconen ‘hoedje’ wat je over de tepelhof plaatst. De tepelhoed heeft een klein tuitje met een gaatje, wat als een verlenging van de tepel dient. Op deze manier kan het kindje makkelijker drinken. 

Tsr: toeschietreflex.
De toeschietreflex is de reflex wat ervoor zorgt dat de moedermelk uit de tepel komt, en de baby kan drinken. De eerste maanden kun je de toeschietreflex goed voelen. Soms voel je een kriebel in de borst of onder de oksels. Na een tijd zal je de toeschietreflex minder sterk voelen.

V

Vk: verloskundige

Vl: vrouwlief, of vriendlief

Vpk: verpleegkundige

Vv: vaste voeding

W

Who-norm:
World Health Organisation-norm. De World Health Organisation geeft onder andere advies over hoelang moeders borstvoeding zouden moeten geven. Het advies van de WHO is om minimaal twee jaar borstvoeding te geven. Dit wordt ook wel de WHO-norm genoemd. 

Ww: wegwerpluier

Z

Zh of zkh: ziekenhuis

Zl: zoonlief

Heb jij nog aanvullingen?