Categories: BabyZwanger

Dit is tandemvoeden

Tandemvoeden, twee kinderen tegelijkertijd de borst geven, is iets wat je niet vaak hoort. Toch zijn er veel moeders die het wel doen. Maar wat is tandemvoeden nu precies?

In dit artikel:

Tandemvoeden: borstvoeding next level

De voordelen van borstvoeding zijn al vaker besproken. Het is goed voor het afweersysteem van jouw kind, voor jou en het is ook heel bijzonder voor de binding tussen de moeder en het kind. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook veel supergezonde vervangers voor moeders die geen borstvoeding kunnen geven.

Maar wat als je wél borstvoeding kunt geven, en het zelfs zo goed gaat dat je twee kinderen tegelijkertijd kunt voeden? Dan doe je dat, als je dat wilt natuurlijk. Dit duovoeden wordt ook wel tandemvoeden genoemd.

Tandemvoeden is helemaal oké en hartstikke gezond, want moedermelk is nog steeds de gezondste melk voor jouw kleintje. Ook als je kindje direct na de bevalling samen met z’n nieuwe broertje of zusje drinkt, is dat helemaal oké.

Je eerste melk, colostrum, kan niet opgaan, want er wordt telkens nieuwe aangemaakt. De nieuwe baby eerst laten drinken is wél een goed idee. Zo is er altijd genoeg melk voor de pasgeboren baby, zonder dat hij of zij daar extra hard voor hoeft te werken.

Tijdens de periode dat je stuwing hebt, is het soms juist wel handiger om het oudere kindje eerst te laten drinken, zodat de borst weer minder vol en gespannen is, en het hierdoor makkelijker is voor de jonge baby om te drinken.

Reden waarom tandemvoeden niet lukt of je het niet wilt

Toch is tandemvoeden iets waar je niet veel over hoort. Misschien omdat het niet altijd lukt? Dat kan vanwege verschillende redenen zijn:

Stoppen met borstvoeden om zwanger te worden

Veel moeders die nog borstvoeding geven, stoppen ermee als ze zwanger willen worden. Als je borstvoeding geeft, blijft de eisprong nog wel eens uit. Daarom kiezen veel moeders ervoor om te stoppen met borstvoeding als ze opnieuw zwanger willen worden. Let op! Je kunt ook zwanger worden zonder dat je ongesteld wordt.

Stoppen met borstvoeden tijdens de zwangerschap omdat je overgevoelig bent

Een andere reden om te stoppen met het borstvoeden is omdat je lichaam vaak een stuk gevoeliger is tijdens de zwangerschap. Met een kind aan de borst raken sommige moeders dan ook overprikkeld. Heel begrijpelijk en helemaal oké. Borstvoeden moet fijn zijn voor zowel jouw kind als voor jezelf. Het hoeft geen opoffering te zijn.

Kind stopt zelf met borstvoeding tijdens de zwangerschap

Geen melk meer

Soms stopt het kind uit zichzelf, als de moeder zwanger is. Dit kan komen omdat de melkproductie vaak een stuk minder is, of de melkaanmaak zelfs helemaal stopt. Toch is dit niet altijd een reden om te stoppen. Sommige kinderen drinken stug door, ook al komt er geen druppel melk meer uit. Dit laat goed zien hoe groot het stukje ‘troost’ is bij borstvoeding.

Andere smaak

De smaak van de melk verandert ook. Waar de melk normaal heerlijk zoet is, zorgen de hormonen dat de melk tijdens de zwangerschap zouter wordt. Halverwege de zwangerschap gaat je melk namelijk meer op colostrum lijken. Er zijn kinderen die hier echt niet van houden, en dus uit zichzelf zullen stoppen.

Behouden van drinktechniek

Sommige kinderen die stoppen met drinken behouden de drinktechniek, en gaan na de geboorte van hun broertje of zusje weer verder met drinken uit de borst. In dat geval kan de moeder tandemvoeden. Andere kinderen zijn er al helemaal overheen, en hebben geen interesse in het drinken, of zijn de techniek van het drinken verleerd.

Ook interessant: Laag libido door borstvoeding? 

Tandemvoeden is opvoeden: afspraken maken

Als kinderen blijven drinken of opnieuw drinken, kan het soms fijn zijn om afspraken te maken. Sommige kinderen willen na de geboorte van hun broertje of zusje bijvoorbeeld net zo vaak drinken als de kleine baby. Terwijl ze daarvoor misschien slechts een paar keer per dag dronken.

Borstvoeden is ook opvoeden, dus het is verstandig om hier duidelijke afspraken over te maken. Zo voel jij, de baby en je oudere kind zich fijn bij het tandemvoeden.

Als je het tandemvoeden niet meer fijn vindt, is dat ook helemaal oké, en kun je het gaan afbouwen. Ga samen op zoek naar een andere activiteit waarbij de band op een andere manier bijzonder blijft.

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago