Categories: BabyZwanger

De nieuwste trend: je baby zélf naar de borst laten kruipen

Veel mensen denken dat pasgeboren baby’s zich niet kunnen voortbewegen. De breast crawl – een baby die direct na de geboorte vanaf de buik zelf naar de borst kruipt – is het natuurlijke bewijs dat in een baby wel degelijk kan bewegen. Als je zwanger bent, en van plan bent om borstvoeding te geven, is dit misschien iets voor jou. Hoe gaat de breast crawl, en wat is het precies?

 

In dit artikel:

Wat is de breast crawl?

Baby’s die nog maar net uit de buik komen weten precies waar ze naartoe moeten om te overleven: de borst. De breast crawl is het natuurlijke instinct van pasgeboren zoogdieren, dus ook van mensenbaby’s, om naar de tepel te kruipen en aan te happen.

Een baby die op de buik van de moeder wordt gelegd zal 12 tot 44 minuten na de geboorte beginnen met kruipen, en 27 tot 71 minuten na de geboorte spontaan beginnen met het drinken uit de borst.

Baby’s gebruiken hun zicht en reukvermogen om de tepel te vinden. De geur die door de tepel wordt afgescheiden, lijkt op de geur van het vruchtwater en wordt door de baby herkend. Hoe minder medisch ingrijpen er tijdens de bevalling is geweest, hoe groter de kans is dat de breast crawl lukt. 

De voordelen van de natuurlijke breast crawl

Er zitten veel voordelen aan de natuurlijke breast crawl:

  • De baby hapt tijdens de breast crawl bijna altijd goed aan als hij dat zelf doet. Dit bevordert een goede borstvoedingsrelatie.
  • Het oogcontact met de moeder bevordert de hechting
  • Je maakt optimaal gebruik jouw eigen natuurlijke reflexen en die van de baby
  • De handjes van de baby (die de borst aanraken om de tepel te zoeken) zorgen voor een stimulatie wat de borstvoeding op gang brengt. De voetjes op de buik tijdens het kruipen stimuleren de placentauitdrijving.
  • Dank zij de breast crawl is er een verminderde kans op een postpartumdepressie
  • De baby huilt in de toekomst minder dan andere baby’s
  • De reuk- en tastzin van de baby wordt beter ontwikkeld

Ook interessant: Wat is een doula en wat doet ze?

In de praktijk

De breast crawl is veel bestudeerd en alle baby’s volgen een vast patroon bij dit oeroude instinct. Het proces bestaat uit negen stappen:

  1. Het eerste geluid: de baby is geboren en het vult zijn longen met lucht. Dit gaat vaak gepaard met geluid. Het geluid moet niet verward worden met huilen, wat bijvoorbeeld gebeurt als de baby van de moeder wordt gescheiden.
  2. Ontspannen: de baby is nu aan het bijkomen. De oogjes gaan even dicht en de handen ontspannen.
  3. Wakker worden: na het ontspannen wordt de baby langzaam wakker. De baby opent de ogen en ontdekt z’n ruimte. Voor het eerst kan de baby zich vrij bewegen.
  4. Ontdekken: na ongeveer vijftien minuten begint de baby de omgeving te ontdekken met de mond en handen. Na nog eens vijftien minuten brengt de baby z’n hand naar de mond om te sabbelen. Ook zoekt het oogcontact met de moeder.
  5. Rust: de baby rust even uit. Hoewel het natuurlijk is, zijn alle bewegingen erg vermoeiend voor de baby. Af en toe zal de baby daarom een kleine pauze nemen.
  6. Het kruipen begint: na de tweede rustpauze begint het loopreflex. De baby duwt en trekt en glijdt naar de borst. Hij zet zich af met de voeten. De baby herkent de tepel nu ook aan de kleur.
  7. De borst aftasten: Als de baby is aangekomen bij de borst, verkent het de borst door er op te sabbelen en eraan te likken. De baby masseert de borst met z’n handjes om de melktoevoer op gang te helpen. Met de voeten masseert de baby de buik. Dit helpt met de placentauitdrijving en zorgt voor een oxytocine (knuffelhormoon)-piek bij de mama en baby. Dit hormoon bevordert de hechting. De baby zal ook geluidjes maken om de aandacht van de moeder te trekken.
  8. Aanhappen: de baby hapt aan en begint met drinken. Gemiddeld duurt dit hele proces iets minder dan een uur.
  9. Een diepe slaap: na het harde werken valt de baby boven op de borst in slaap. Het is het veiligste plekje voor de baby, dicht bij mama en bij z’n voedingsbron.

Interessant: 5x waarom samen slapen met je baby zo fijn is

Wanneer is het iets voor jou en waar moet je op letten?

Als jij voor een natuurlijk geboorte gaat, is de breast crawl een belangrijk onderdeel van de hele geboorte ervaring. Dit is waar je moet opletten:

  • Het is belangrijk dat jouw kindje gezond is geboren, en er tijdens de bevalling niet te veel medische ingrepen hebben plaatsgevonden.
  • De baby en de moeder mogen niet schoongemaakt worden. De geur van het vruchtwater, en het vruchtwater op de handen van de baby, helpt de baby namelijk herkennen welke route het al heeft afgelegd – zodat hij niet per ongeluk terug kruipt naar waar hij al is geweest.
  • De baby moet helemaal naakt zijn, en het bovenlichaam van de moeder moet ook onbedekt blijven.
  • Zorg voor een rustige ruimte met gedempt licht. Dit helpt de baby met de concentratie, en zorgt ervoor dat hij zijn moeders stem ook goed kan horen.
  • Houd het hoofdje van je baby niet vast. Omdat hij dan aan twee kanten huid voelt, weet hij niet meer welke kant hij op moet.
  • Als de baby na een uur na de bevalling en huid-op-huidcontact de borst nog niet gevonden, is hulp bieden een goed idee.

Wat denk jij, is de breast crawl iets voor jou?

Sherita Jager

Recent Posts

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere…

3 years ago

Zeg deze dingen nooit tegen een thuisblijfmoeder

Het werk van een thuisblijfmoeder kan op sommige dagen een ondankbare taak zijn. Je bent…

3 years ago

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand.…

3 years ago

Flesvoeden op verzoek? Het kan!

Op verzoek voeden is iets wat je vaak alleen hoort als het over borstvoeding gaat,…

3 years ago

Maak een memory jar en vergeet nooit meer de mooiste familieherinneringen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent een jaar met veel nieuwe, spannende…

3 years ago

Een minimalistische uitzet voor jouw baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch…

3 years ago