Lifestyle 23 Nov 2020

De 8 mooiste boeken over natuurlijk ouderschap

Je hebt er vast wel eens van gehoord: natuurlijk ouderschap of attachment parenting. Deze manier van opvoeden is inmiddels erg bekend en er is dan ook veel over geschreven. Dit zijn onze 8 favoriete boeken over natuurlijk ouderschap!

 

In dit artikel:

Wat is attachment parenting?

Attachment parenting, in het Nederlands vertaald naar natuurlijk ouderschap, is een opvoedmethode waarbij de behoeftes van het kind centraal staan. Zelfontplooiing, genegenheid en empathie zijn belangrijke punten om een kind op te laten groeien tot gezonde en gelukkige volwassenen. 

Pijlers zijn het dragen van je kind, samen slapen, borstvoeding geven en een stabiele thuissituatie. Natuurlijk ouderschap is een opvoedmethode die uitgaat van de intuïtie. Er is veel geschreven over dit onderwerp. Dit zijn de mooiste boeken over natuurlijk ouderschap.

1. Op Zoek naar het verloren geluk van Jean Liedloff

Jean Liedloff is bedenker van het continuüm concept. In de jaren 70 verbleef ze een tijd bij inheemse indianen in de Amazone. Hier zag zij hoe anders deze stam omging met kinderen. 

Op basis van deze ervaringen ontwikkelde zij deze theorie, waar ze verschillende boeken over schreef. Belangrijkste pijlers zijn nabijheid, niet overbeschermen, gelijkwaardigheid en niet-kindgericht opvoeden.

2. Onvoorwaardelijk Ouderschap van Alfie Kohn

We schreven al eerder over Alfie Kohn, een van de grondleggers van het onvoorwaardelijk ouderschap. Dit boek gaat over de basis van de opvoeding, zonder straffen en belonen. Wij zijn blij dat de Nederlandse versie eindelijk te koop is, want de Engelse versie is best pittig.

Ook interessant: 4 x waarom straffen niet werkt

3. Luisteren naar kinderen van Thomas Gordon

Thomas Gordon was Amerikaans psycholoog en hij kreeg vooral veel bekendheid met zijn de Gordon-methode. In dit boek beschrijft hij zijn methode over gelijkwaardigheid in relaties, verantwoordelijkheid nemen, en rekening houden met elkaar.

4. Opgroeien in vertrouwen van Justine Mol

Opgroeien in vertrouwen legt op toegankelijke manier uit dat straffen en belonen een vorm van manipulatie is. Mol stelt dat kinderen die opgroeien zonder straffen en belonen meer in het nu leven, fouten durven te maken, nieuwsgierig en open blijven, en meer zelfvertrouwen hebben.

5. Het Attachment Parenting boek van William en Martha Sears

Amerikaans kinderarts William Sears bedacht de term attachment parenting. In deze opvoedmethode stelt Sears dat een kind behoefte heeft aan vertrouwen, empathie en genegenheid, en dat de ouders moeten helpen bij de ontwikkeling hiervan. Het boek is onlangs vertaald naar het Nederlands.

6. Ouderschap vanuit je hart van Lida van Ruijven-Bank

Dit boek gaat over de basis waar je kind zijn leven lang profijt van heeft. De eerste jaren investeer je veel tijd en liefde in je kind. Er staan veel praktische tips in voor ouders, en is toepasbaar vanaf de zwangerschap totdat je kind al wat ouder is. Van Ruijven-Bank laat zien hoe je signalen kunt herkennen, en hoe je ermee kunt omgaan.

7. How2talk2kids van Adele Faber

De titel van het boek verraadt het al: How2talk2kids geeft je advies over hoe je het beste met je kinderen kunt communiceren. Daarnaast komen er andere thema’s aan bod zoals het omgaan van negatieve gevoelens van het kind, grenzen stellen en verantwoordelijkheid nemen.

8. Eenvoudig opvoeden van Kim John Payne

Payne laat met dit boek over slow parenting zien hoe je het opvoeden weer eenvoudig kunt maken. Ze stelt dat een opgeruimd huis, weinig spullen, weinig prikkels en een goed ritme en rituelen belangrijk zijn. Daarnaast pleit ze voor perioden van rust en het beperken van het gebruik van media. Kinderen worden rustiger, gelukkiger en zekerder met de eenvoudige opvoeding.

Ook de moeite waard: Is slow parenting iets voor jou?