Baby 26 Oct 2121

Buiten borstvoeding geven? Appeltje-eitje met deze tips

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere moeders niet mee te maken krijgen: Hoe houd je jouw pasgeboren baby warm en gezond in deze kou? Hoe kom ik aan zonlicht? Is die groene snottebel normaal? Buiten borstvoeding geven hoort tot de categorie uitdagingen 2.0. Met deze trucs wordt buiten voeden een feestje (soort van).

 

In dit artikel:

Vermijd fleece

Tenzij je van een glibberige baby en superzweterige borsten houdt, zijn fleece dekens niet je vriend. Fleece ademt niet zoals andere natuurlijke stoffen. Veel moeders kiezen voor natuurlijke materialen, en de voorkeur gaat bijna altijd uit naar wol.

Wol is ideaal tijdens de koude winterdagen want het voelt nooit koud aan. Leg je hand maar eens op een fleecedeken, en het materiaal zal de temperatuur van de ruimte hebben. Als dat buiten is, zal de fleece deken dan ook eerst koud voelen, voordat het je warmte geeft. Wol voelt gelijk warm aan. Heerlijk. Wij zijn die-hard fan van de wollen deken van Disana.

Neem meer dekens mee dan je nodig hebt

Sommige baby’s drinken niet als ze hun jas aan hebben. Jammer, en erg onhandig, maar er is niet zoveel aan te doen. Als jouw baby ergens moet drinken waar het koud is en dat niet wilt doen in een dikke jas, haal hem dan uit zijn sneeuwpak of jas, en wikkel hem in een lekker warme deken. Zorg daarnaast altijd  voor een extra deken, je weet nooit waar die melk allemaal heenspuit en een natte deken = koud.

Blijf droog met extra spuugdoekjes

Vooral pasgeboren baby’s geven nog wel eens een mondje terug. Daarnaast is jouw melkproductie misschien nog niet gebaseerd op vraag en aanbod, maar is het nog hormoongestuurd, wat er wel eens voor zorgt dat je borsten in het wilde weg gaan spuiten.

Op zich is dat helemaal niet erg, maar als je buiten bent is een nat boord of kledingstuk erg koud. Houd spuugdoekjes bij de hand, en leg er één direct onder je tepel, op je borst, om de lekkende melk op te vangen en hiermee je borst, kleding én baby droog te houden.

Neem een thermosbeker mee

Babylief zal buiten lekker melk kunnen drinken, perfect op temperatuur gemaakt door jouw borsten. Maar ook voor jou is het fijn om wat drinken bij je te hebben. Een thermosbeker meenemen is vooral een aanrader als je een ouder kind hebt dat graag buiten speelt. Op deze manier kun je er gezellig bijzitten, en ook nog even een me-momentje pakken. Neem een thermosbeker mee met koffie, warme chocolademelk, of thee. Zorg ervoor dat de drank op drinktemperatuur is zodat je je niet verbrandt. 

Onze favoriete thermosbeker is de Contigo Thermosbeker. Het fijne van deze beker is dat als je hem los laat, hij meteen dicht zit. Zo kun je nooit per ongeluk drinken morsen.

Lees ook:  Dit zijn onze grootste borstvoedingsfrustraties

Draagzak of draagdoek

Niet alle moeders kennen deze hack, maar er zijn veel baby’s die perfect kunnen drinken terwijl ze in een draagzak of -doek liggen. Dat is ideaal, want op deze manier hoeft de baby niet uit de draagzak of draagdoek om te drinken, en hoef jij zelf ook niet bloot. Oefen thuis met het laten zakken van de draagzak of het losknopen en vastknopen van de draagdoek, en je zult zien dat je kleintje makkelijk bij de borst kan. Ideaal!

Laagjes, laagjes, laagjes

De naar beneden-en-naar boven-trekken-methode van je kleding is een geweldige manier om zelf warm te blijven tijdens het borstvoeden. Zo doe je dat:

  1. Draag een shirt met een lage hals of V-hals. Het shirt moet in ieder geval makkelijk naar beneden getrokken kunnen worden om de borst vrij te maken.
  2. Over dit shirt draag je een hooggesloten shirt, dat je makkelijk omhoog kunt doen.
  3. Als je borstvoeding geeft, rol je het bovenste shirt omhoog, en trek je het ondershirt naar beneden. Op deze manier is alleen de huid rondom de borst onbedekt, in plaats van je hele borst.