Kind 18 Sep 2020

Brandwonden bij peuters voorkomen en behandelen

Een brandwond bij een peuter is zó gebeurd. Weet jij wat je moet doen? Wij eigenlijk niet. We zochten het uit en vertellen je het in dit artikel. Ook geven we je wat tips hoe je brandwonden zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Elk jaar eindigen tientallen jonge peuters met brandwonden bij de eerste hulp. Een kopje thee of iets heets in de keuken – het ongeluk zit in een klein hoekje. Kinderen rond de 18 maanden zijn het vaakst slachtoffer. Niet geheel toevallig dat dit de leeftijd is dat ze zich net kunnen optrekken. Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting en de drie brandwondencentra blijkt:

  • 84% van de ongevallen is de ouder of verzorger in de ruimte van het brandwondenongeval aanwezig
  • Ongelukken gebeuren vaker in stedelijke gebieden en in grotere gezinnen
  • Jongentjes van 18 maanden komen het vaakst terecht bij een van de drie brandwondencentra.
  • Door de coronamaatregelen zijn kinderen meer thuis, waardoor het risico op een ongeval groter is.

Behandelen van brandwonden, wat wel en wat niet?

Weet jij hoe je een brandwond moet behandelen? Wij hadden het niet helemaal goed. In deze video wordt het kort uitgelegd.

Voorkomen brandwonden peuters

Voorkomen is belangrijker dan genezen. De Brandwonden Stichting heeft daarom een e-book gemaakt met tips. Een van de tips die wij SUPERbelangrijk vonden is:

Gooi altijd een scheut koud water bij je thee

De thee is dan nog warm, maar niet gevaarlijk heet. Jammer voor degenen die van gloeiendhete thee houden, maar better safe than sorry, toch?

Verder let je natuurlijk altijd op: Zet heet drinken uit het zicht, zorg ervoor dat er geen tafelkleed is dat van de tafel afgetrokken kan worden, en laat je kind niet in de keuken komen als je aan het koken bent. Wil je het toch doen? Zet hem of haar dan in een wipstoel, of in ieder geval ver van het fornuis.

Ook interessant: Zo geniet jij ook van een speeltuinbezoek

Wil je nog meer tips ontvangen? Bestel het gratis boekje Eerste hulp bij brandwonden op de website van de Brandwonden Stichting.