Baby 11 Feb 2020

Dit zijn onze grootste frustraties bij borstvoeding geven

Borstvoeding geven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Dit zijn onze grootste frustraties, herkenbaar?

In dit artikel:

1. Lekkende borsten

Met stipt op één staan lekkende borsten. Vooral in de begindagen, net na de bevalling, als de melk nog op gang komt, lijken je borsten wel een druppende kraan. Bij elk kreetje of huiltje of ook gewoon zomaar uit het niets, beginnen je borsten in de wilde weg te spuiten. Heel vervelend, maar gelukkig zijn er zoogcompressen en eventueel handdoeken die je in jouw bh kunt stoppen.

Je borsten druppelen, omdat het lichaam nog bezig is met zich af te stellen op jouw kleintje. De eerste tijd is de borstvoeding namelijk vooral hormoongestuurd. Dat betekent dat er continu melk aangemaakt wordt. Je lichaam is dus een echte melkfabriek, en alles draait om het vullen van de borsten.

Na een paar weken tot maanden verandert dit en wordt de melkaanmaak gebaseerd op vraag en aanbod. Drinkt jouw kleintje veel, dan zullen je borsten zich meer vullen. Als er minder wordt gedronken, zal je minder volle borsten hebben.

2. Scherpe nagels

Niets is zo gevaarlijk als de handen van een baby. Ze lijken heel onschuldig, maar die kleine vingers en vooral nageltjes veranderen in klauwen – die in de buurt komen van de poten van katachtigen – zodra ze je decolleté of je gezicht aanraken. Die mininageltjes zijn scherp en werken dan ook op de zenuwen van menig borstvoedende moeder.

Wat je er aan kunt doen? De nagels kort houden. Vijl of knip de nagels als dat nodig is, of probeer de hand van jouw kleintje vast te houden tijdens het voeden. Niet alleen is het superschattig, het beschermt daarnaast tegen krassen.

3. Ongemakkelijk buiten borstvoeding geven

Voor de meeste moeders is het publiekelijk voeden best nog een dingetje. Hoewel borstvoeden het meest natuurlijke ter wereld is, voelt het soms nog wel eens ongemakkelijk om je kind buiten de borst te geven, vooral in het begin. Prangende ogen of ongemakkelijke posities zorgen ervoor dat moeders zenuwachtig of ongemakkelijk worden!

Niet handig en vooral heel overbodig. Het allerlastigste is het buiten voeden, terwijl je kind nieuwsgierig wordt, en soms tijdens het drinken uit het niets ineens loslaat. Oeps! Maar we herhalen, BORSTVOEDING IS HET MEEST NATUURLIJKE TER WERELD, dus voel je vooral niet ongemakkelijk en doe je ding. Let’s normalize breastfeading!

4. Niet goed aanhappen

Een baby die niet goed aanhapt kan niet effectief drinken, en zorgt daarnaast op ten duur voor pijnlijke tepels. Het is belangrijk dat een baby in de goede positie ligt bij het drinken, en de mond en lippen de tepel goed omsluiten.

Soms vereist dit heel veel oefening, en als het niet wil lukken kun je altijd een vriendin of lactatiedeskundige vragen om mee te kijken. Want er is niets ergers en pijnlijkers dan tepelkloven.

Ook interessant: Baby geeft mama patatjes terwijl hij de borst drinkt

5. Borstvoedingsbh’s en kleding

Na de bevalling voelen veel vrouwen zich enigszins onzeker over hun nieuwe post-partum-lichaam. Je borsten, buik en misschien wel je hele lichaam is anders dan je gewend was, en daarnaast is er een grote kans dat de helft van je kledingkast niet meer past, of niet te combineren is met borstvoeding geven.

Leuke jurkjes? Vergeet ze maar, want borstvoeding geven in een hoog-uitgesneden-jurk is onmogelijk, tenzij je in je onderbroek wilt borstvoeden. Selecteer je kledingkast op draagbaar mét baby- lage shirtjes of blousen- , en alleen draagbaar zónder baby – jurkjes of hooggesloten kleding. Investeer in meerdere mooie en goede borstvoedingsbh’s om je goed te voelen over jezelf, en het borstvoeden makkelijker te maken.

6. Ontstoken melkkanalen en borstontstekingen

Elke moeder weet dat ziek zijn bijna onmogelijk is als je kinderen hebt. Vooral als je kleine kinderen hebt, is er bijna geen tijd om uit te zieken, laat staan als je een pasgeboren baby hebt. Helaas krijgen veel moeders te maken met ontstoken melkkanalen en borstontstekingen, vooral tijdens de eerste weken.

Het verschil tussen een ontstoken melkkanaal en borstontsteking is soms lastig te herkennen, maar beide zorgen voor griepverschijnselen. In een verder stadium van de ontsteking krijg je last van rillingen en koorts. Verstopte melkkanaaltjes verdwijnen bijna altijd uit zichzelf binnen 1 tot 2 dagen na de eerste symptomen.

Ook een borstontsteking verdwijnt vaak vanzelf. De ontsteking is niet altijd te voorkomen, maar probeer op te letten dat de borst goed wordt leeggedronken en wees er op tijd bij als je een pijnlijke plek voelt, zodat je deze goed kunt behandelen.

Masseer de plek tijdens het drinken, zodat de borst leeg wordt. Warmte als een kruik of kompres helpt ook tegen de infectie en zorgt er ook voor dat de borst beter leeg te drinken is.

Als de ontsteking of  koorts langer dan 24 uur aanhoudt, is het aan te raden naar de dokter te gaan. De dokter zal je waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.

Ook leuk: Zo maak je de mooiste borstvoedings-selfies!

7. Kolven op werk

Kolven is voor vele moeders een ware hel. Het is onaangenaam, saai en het duurt vaak ook nog eens veel langer dan we eigenlijk willen. Maar vooral als we terug gaan naar werk is kolven een noodzakelijk kwaad, wil je je vrijheid een beetje terugkrijgen, en je kindje jouw melk kunnen blijven geven.

Hoewel bedrijven verplicht zijn om hun werknemers een goede plek om te kolven aan te bieden, zijn veel kantoren niet kolf-proof, en vaak zijn ze zelfs niet eens bereid om een oplossing te vinden. Daarnaast is jezelf excuseren om te gaan kolven, vaak ook een beetje een awkward momentje.