Baby 23 Sep 2020

Berg op de hoofdhuid om je baby te beschermen tegen prikkels?

Berg op de hoofdhuid. Er is geen vader of moeder die de betekenis van dit woord niet kent. Waar de meesten vooral denken aan van die grote heuvels, denken wij aan die hardnekkige huidaandoening bij jonge kinderen. Maar wat is berg precies, en is het eigenlijk wel écht een probleem? De antroposofie zegt van niet.

In dit artikel:

Wat is berg?

Berg is een huidaandoening die het meest voorkomt bij jonge kinderen onder de één. Het zijn vettige, gele schilfers. Soms verschijnen ze in combinatie met roodheid. Berg zit boven op het hoofd, en soms ook rond de wenkbrauwen.

De meeste kinderen worden niet met berg geboren, maar krijgen dit rond de 6 tot 8 weken. Berg is een vorm van seborroïsch eczeem. De precieze oorzaak van berg is niet bekend, maar het wordt gelinkt aan een gist.

De meeste berg is rond het tweede levensjaar verdwenen. Maar er zijn ook kinderen die berg hebben tot ze 6 (of ouder) zijn. Sommige ouders zeggen dat de berg erger wordt tijdens stressperioden.

Berg op de hoofdhuid is onschadelijk

Berg op zich is onschadelijk voor het kind. Als de berg jeuk veroorzaakt en de baby gaat krabben, kunnen er kleine wondjes onstaan die kunnen ontsteken. Dit is pijnlijk en in dat geval is het ook aan te raden naar een huisarts te gaan.

Ook interessant: Zo maak je een seizoenstafel

De functie van berg op de hoofdhuid?

Er zijn zalfjes en shampoos om de berg te bestrijden, maar moeten we dat wel willen? Interessant is om te kijken wat verschillende stromingen erover zeggen.

Binnen de antroposofie gelooft men namelijk dat berg geen gek, nutteloos eczeem is dat we zo snel mogelijk moeten verwijderen, maar dat het een functie heeft.

Want als je oplet, zie je dat berg precies op de fontanellen zit – de ‘open stukjes’ in de schedel van een baby.

Een baby heeft drie fontanellen:

  • één grote boven op het hoofd
  • twee kleine achterop

De achterste fontanellen groeien vaak heel snel dicht, maar de fontanel die boven op zit groeit heel langzaam dicht. De hersenen zijn tot die tijd niet beschermt door het schedel. En dit is volgens de antroposofie waarom baby’s berg hebben.

Ook leuk: Dit is Aware Parenting

Berg om de prikkels tegen te gaan

Omdat een baby nog aan het ontdekken is en alles nieuw is, is hij extra gevoelig voor prikkels van buitenaf.  Om deze continue prikkels te verminderen, zorgt het lichaam vanzelf voor een extra beschermlaagje. Dit laagje is berg.

Erg gevoelige kinderen zullen daarom meer last hebben van berg op de hoofdhuid dan kinderen die minder gevoelig zijn. In plaats van de berg te verwijderen, gelooft de antroposofische stroming daarom dat een (strik)mutsje van wol en zijde de oplossing is. Een mutsje van deze materialen zouden de stralingen tegenhouden, waardoor de berg vanzelf minder wordt.

Wat denk jij? Geloof jij dat berg een functie heeft?