Heeft jouw baby een marmerhuid?


Een marmerhuid bij je baby: Het kan even schrikken zijn als je de huid van je kleintje ziet. In plaats van een zachte rozige huid, zie je zo nu en dan, of continu een marmerachtige structuur op de huid van jouw kleintje.
In dit artikel:
Twee soorten marmerhuid:
Deze tekeningen staan bekend als een marmerhuid en er zijn twee soorten. Eentje die vanzelf komt en ook weer vanzelf overgaat, en een tweede, die samen kan vallen met bepaalde afwijkingen die – gelukkig – ook niet heel ernstig zijn.
1. De veelvoorkomende marmerhuid (Cutis marmorata)
Zodra de huid van de baby afkoelt, bijvoorbeeld na het badje, ontstaat er een marmerpatroon. De kleur is blauw paars en het is een normale reactie van de huid op het veranderen van de omgevingstemperatuur.
Dit verschijnsel kan de eerste weken van jouw baby’s leven optreden en is niets ernstigs. De kleur trekt weer bij zodra de huid wordt opgewarmd. Zo’n 90% van de kinderen met een marmerhuid is gezond en heeft geen verdere klachten.
2. De marmerhuid met vaatafwijking (Cutis marmorata teleangiectatica congenita)
De andere marmeren huid komt minder vaak voor, en omvat meer dan alleen een marmeren huid. Deze aandoening werd voor het eerst door de Nederlandse kinderarts Lohuizen beschreven, bijna een eeuw geleden. Het wordt daarom ook wel het syndroom van Lohuizen genoemd.
De officiële naam van deze aandoening is Cutis marmorata telangiectatica congenita en het betekent iets als ‘gemarmerde huid en abnormale verwijde bloedvaatjes’. Het is niet heel zeldzaam, maar de oorzaak is na al die jaren nog steeds onbekend.
Intensere tekeningen en niet over het hele lichaam
Anders dan de ‘normale’ marmerhuid, is de vaatafwijking blijvend, en is het vaak op een slechts deel van het lichaam te zien. Soms is het zo intens dat het op een blauwe plek, kneuzingen of een wijnvlek lijkt. De kleur kan door temperatuurverschillen wisselen van lichtroze tot zelfs paarsblauw.
De huid van de plek kan dunner zijn en er komen makkelijk wondjes of zweertjes op. Hoewel het een plek is om in de gaten te houden, wordt er tijdens de eerste maanden en jaren niets aan gedaan. Als de aandoening na het tweede jaar blijft, kan het eventueel worden behandeld met een vaatlaser.
Verschillende benen, slappe spieren en andere afwijkingen
Soms gaat deze huidaandoening gepaard met andere afwijkingen. Soms is de ene arm of been dikker of dunner dan de andere. In een aantal gevallen zijn de benen niet gelijk.
Andere kinderen hebben nog weer andere verschijnselen zoals slappe spieren, een hersenafwijking of een verhoogde oogdruk. De marmeren huid verdwijnt na een tijd vanzelf.
Als er sprake van een verhoogde oogdruk is, kan een behandeling door een oogarts nodig zijn, en bij ongelijke benen kan je kind speciale schoenen krijgen en, als het verschil erg groot is, kan een operatie noodzakelijk zijn.