Baby 30 Sep 2020

5 x waarom samen slapen met je baby zo fijn is

Samen slapen met je baby heeft veel voordelen voor zowel de baby als de mama. Hoewel het in Nederland niet zo gewoon is, wordt het wereldwijd veel gedaan. En dat is niet zomaar! Dit is waarom samen slapen zo fijn is.

In dit artikel:

1. Direct reageren op behoeftes

Voor een baby is er weinig zo fijn als dicht bij zijn ouders slapen. Op deze manier hoeft een baby weinig tot niets te doen om opgemerkt te worden. Een baby die in een andere kamer slaapt, moet waarschijnlijk even huilen om verzorgd te worden. Een vieze luier of hongersignaal merk je namelijk niet zo snel op als je kindje in een andere kamer ligt.

En huilen is voor een baby net zo vervelend als voor de ouders. Als een baby huilt, stijgt het stressniveau wat de ontwikkeling belemmert. Als baby’s een lager stressniveau hebben, kan hun energie naar de groei en ontwikkeling van het brein gaan. 

Ook interssant: Wij willen een kraamperiode van 40 dagen en wel hierom

2. Samen slapen met je baby is veilig en vertrouwd

Iedereen weet het: een baby is compleet afhankelijk van de verzorger. En hoewel we niet meer in een jungle leven waar gevaarlijke dieren op de loer liggen, hebben baby’s nog steeds verzorging en bescherming nodig. Ook als ze slapen.

Als aan baby op maximaal armafstand van de ouders ligt, kan de baby de vader en moeder ruiken, voelen en zien. Dit zorgt ervoor dat ze zich veilig en geborgen voelen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je kindje beter ademt: als jouw baby jullie hoort ademen wordt hij er aan herinnert dat hij het ook moet doen. 

3. Samen slapen is pijnstillend

Bij samen slapen is er meer huidcontact dan wanneer je kind in een eigen kamer slaapt. En wist je dat huid-op-huidcontact pijnstillend werkt voor baby’s? En het helpt ze te herstellen van de geboorte (wat ook voor baby’s een heftige ervaring is). Dit is ook de reden dat buidelen of huid-op-huid-contact wordt gestimuleerd in ziekenhuizen.

Het zorgt namelijk voor een rustgevende situatie. Daarnaast reguleert het de hartslag en de temperatuur en zorgt het ervoor dat het kind minder stress ervaart. Kinderen die veel huid-op-huid-contact ontvangen huilen ook minder. Tot slot heeft huid-op-huid contact een positief effect op de borstvoeding en de hechting.   

4. Je baby houdt altijd de perfecte temperatuur

Ben je bang dat je kindje het te koud of juist te warm heeft? Bij co-slapen kun je snel checken of je kindje de juiste temperatuur heeft. Bij bedsharen ligt je kindje zelfs tegen jou aan waardoor de temperatuur wordt gereguleerd door jouw lichaam. Een cadeautje van moeder natuur! 

5. Makkelijk borstvoeding geven

‘s Nachts wakker worden is voor veel ouders een van de vermoeiendste onderdelen van het ouderschap. Maar als je co-slaapt beperk je het ‘s nachts opstaan tot het minimale. Bij co-slapen kun je tijdens de (borst)voeding namelijk gewoon in je bed blijven liggen. Ideaal.

Ook interssant: Heb jij deze borstvoedingsselfie al gemaakt?

Veilig samen slapen met je baby:

Samen slapen met je baby kan samen in één bed (bedsharen), of in een aparte en passende wieg die je tegen je bed aanschuift. Wil je gebruik maken van een aanschuifwieg? Let er op dat er geen opstaande rand is, nooit niet. Zelfs een randje van een paar millimeter kan gevaarlijk zijn.

Meer informatie over veilig samen slapen vind je op de website van Veilig Samen Slapen. De inzichten op deze website komen van het boek van James J. Mckenna, expert op het gebied van samen slapen.