Mind & Selfcare 02 Feb 2121

5 alternatieven voor de standaard menstruatieproducten

Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten? Ze bestaan! Het is weer de tijd van de maand. Hupsakee, een tampon of maandverbandje erin en klaar is kees. Daar heb je geen omkijken meer naar. Maar wist je dat er betere opties zijn voor de klassieke menstruatieproducten?

 

In dit artikel:

Je vagina is als een spons

Je vagina is als een spons en neemt alles op wat er in zit. Daarnaast is je vagina supergevoelig, en heeft het een eigen pH-waarde. Dit is dan ook de reden dat wordt aangeraden de vagina alleen te wassen met water.

Maar vreemd genoeg zijn er geen wetten die de menstruatieproducten-producten verplichten de ingrediëntenlijst te vermelden, zodat jij het gevoeligste onderdeel van jouw lichaam gezond kunt houden.

Weet jij wat je in je vagina stopt?

Dus wat zit er nu eigenlijk in een tampon? En hoe goed is dat voor je?

Veel menstruatieproducten zijn van chemische of synthetische producten gemaakt, die helemaal niet zo goed zijn voor je vagina.

Ze kunnen plastic en parfum bevatten en die mooie witte kleur van de tampons en maandverband is vaak verkregen door het bleken van het materiaal.

En geloof ons, chloor voor je vagina is een echte no-go. Bij bleken komt dioxine vrij, en zelfs in kleine hoeveelheden kan dit bijdragen aan het ontstaan van bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of endometriose – een chronische ziekte met onder andere extreme menstruatieklachten als symptoom.

Daarnaast kunnen de parfumstoffen en chemicaliën je vagina irriteren. We letten op onze dagcrème, shampoo en voedsel, maar negeren het gevoeligste stukje van ons lichaam: onze vagina. Gek toch?

Ook leuk: Hoe noem jij je vulva?

Natuurlijke menstruatieproducten 1: De menstruatiecup

Een menstruatiecup is een manier om je menstruatiebloed op te vangen. De afgelopen jaren heeft de menstruatiecup steeds meer bekendheid gekregen. De menstruatiecup is een klein, soepel bakje dat je al opgevouwen in je vagina inbrengt.

Eenmaal in je vagina ontvouwt het zich en trekt het vacuüm – daar voel je gelukkig niets van – dit zorgt ervoor dat er geen bloed langskan.

Al het menstruatiebloed wordt daarmee opgevangen in de menstruatiecup. Afhankelijk van de hoeveelheid bloed kun je de cup wel twaalf uur achter elkaar dragen. Ondertussen kun je gewoon zwemmen en naar de sauna gaan. Veel vrouwen hebben minder last van buikkrampen en er is minder tot geen kans op het Toxic Shock Syndrome. Er zijn verschillende merken die allemaal hun eigen vorm, flexibiliteit en grootte hebben.

Twee van onze favorieten:


Alternatieven voor de standaard menstruatieproducten 2: Biologische tampons

Katoen is het meest bespoten gewas. Niet vriendelijk voor het milieu en nog minder voor je vagina! Gelukkig zijn er ook merken die zich wel inzetten om de menstruatieproducten zo veilig mogelijk te maken. Deze merken richten zich op 100% biologisch katoen, dus zonder plastic en parfum.

Een Nederlands merk is Yoni, opgericht door Wendelien en Mariah. Naar eigen zeggen hadden ze nooit gedacht dat ze een tampon bedrijf zouden opzetten, maar toen Mariah op haar dertigste een voorstadium van baarmoederhalskanker kreeg en haar dokter haar aanraadde 100 % biologisch tampons te gebruiken, schrokken ze enorm van de ingrediënten van de gewone producten. Ze besloten biologische tampons en andere menstruatieproducten te maken.

Ook interessant: Sneller zwanger door de menstruatiecup?

Veiligere optie 3: Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband zijn katoenen ‘doekjes’ die je net als maandverband in je ondergoed legt. Je investeert één keer in een set wasbaar maandverband, en bent voor 1-5 jaar klaar. Beter voor het milieu én voor je vagina, want je weet met wasbaar maandverband wat je bij je vagina stopt.

Er is wasbaar maandverband in verschillende maten, kleuren en ook in verschillende materialen. Voor ieder wat wils!

Alternatieve menstruatieproducten 4: Maandverband ondergoed

Menstruatieondergoed lijkt op wasbaar maandverband, alleen zit er hier een onderbroek aan vast. Je kunt het onderbroekje de hele dag dragen, en nee, het voelt niet als een luier. Na het dragen laat je het ondergoed weken in een bakje water, en was je het op 60 graden. En als je denkt dat het menstruatieondergoed geitenwollensokken is, heb je het mis.

De meeste merken maken hun ‘period panties’ mooi, chique en stijlvol, en hebben zelfs bijpassende bh’s. Als dat niet sexy is!

Andere optie 5: Sponstampon

Een sponstampon is als een reguliere tampon, maar dan zonder touwtje en een stuk flexibeler. De tampon lijkt op een spons, en is ook even zacht als een spons. Voor de rest werkt het hetzelfde als een reguliere tampon.

Je brengt hem in, laat hem maximaal 8 uur zitten, en haalt hem er daarna uit. Met een sponstampon in kun je zelfs seks hebben! Een bekend merk is Beppy.

Een natuurlijker alternatief voor de sponstampon is een ongebleekte zeespons. Een natuurlijke zeespons is wasbaar en herbruikbaar, en moet nat gemaakt worden voor gebruik zodat ie zacht wordt. De veiligheidsrisico’s van de natuurspons zijn nog niet onderzocht. De sponzen komen uit de zee en kunnen zand, grind en bacteriën bevatten.

Dus.. Wat denk je van deze alternatieven voor de standaard menstruatieproducten?